Galenika prodata Brazilcima

Dodajte komentar

Kompanija Aelius iz Luksemburga ponudila je 16 miliona eura za kupovinu 93,7 odsto kapitala Galenike, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Kompanija je jedina ispunila sve kvalifikacione uslove. Kako je saopšteno nakon otvaranja finansijske ponude tog ponuđača, Komisija je konstatovala da je ponuda podnijeta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove, i donijela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius proglasi kupcem kapitala.

Aelius, inače povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Kako se dodaje, kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona eura na ime kupoprodajne cijene, uplati i iznos od 25 miliona eura na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 eura po godini staža za zaposlene koji su se opredijelili za dobrovoljni socijalni program.

Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dvije godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona eura u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vrijeme ne spušta ispod 900.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cijena na javnom nadmetanju je jedan euro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona eura za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *