Dvojac Jovanović 
i Milovanović kupio treću banku u Srbiji

Dodajte komentar

Srpski preduzetnički dvojac Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, kupili su još jednu banku, treću po redu. Njih dvoje, partneri dugi niz godina, novi su vlasnici grčke Piraeus banke u Srbiji, koju je kupila njihova Direktna banka, nastala 1. jula ove godine spajanjem bivše kragujevačke Credy banke, koju je ranije kupila KBM banka, a nju Jovanović i Milovanović, te Findomestic banke, koja je bila dio francuske grupe BNP Paribas.

Direktna banka nije objavila koliko je platila za Piraeus banku, ali je to saopštio sam prodavač, piše Politika. Centrala Piraeus banke u Atini, koja je najveća grčka banka po vrijednosti imovine, navela je u informaciji za javnost, koju je prenio Reuters, da će Direktna banka za njihovu banku u Srbiji, kao i za Piraeus leasing, platiti između 58 do 61 milion eura, u zavisnosti od toga koji će dio imovine biti prodat do zaključenja ugovora, odnosno do preuzimanja banke koje je najavljeno za prvo tromjesečje 2018. godine.

Piraeus banka u Atini je takođe saopštila da se bori s problematičnim kreditima i da će u potpunosti prodati banke još i u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Ukrajini.

Piraeus banka je na srpsko tržište stigla 2005. godine kupovinom Atlas banke poznatog crnogorskog preduzetnika Duška Kneževića. Sada će spajanjem tri male banke u jednu Direktna banka imati oko četiri posto tržišnog udjela na bankarskom tržištu Srbije.

Udio Piraeus banke trenutno je oko 1,6 posto, a Direktne banke 2,3 posto. Piraeus banka je treća grčka banka u Srbiji koja je prodata. Alfa banku kupila je AIK banka Miodraga Kostića, a mađarska OTP banka kupila je Vojvođansku banku, dio Nacionalne banke Grčke. U Srbiji je još jedino ostao neprodat grčki Eurobank. Prodaja grčkih banaka u Srbiji i u regiji predviđena je planom Hellenic Financial Stability Funda kako bi Grčka smanjila svoju ekstremnu prezaduženost.

Vlasnici privatnih klinika

Jovanović

Andrej Jovanović i Bojan Milovanović javnosti su najprije postali poznati kao vlasnici Marbo Producta, kompanije koja je proizvodila čips, a koju su kasnije prodali korporaciji Pepsi za 200 miliona eura.

Prije dvije godine, u saradnji s investicionim fondom Mid Europa Partners kupili su Danube Foods Group u čijem sastavu su poznate srpske kompanije Imlek, Mljekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, a vlasnici su i lanca privatnih klinika MediGroup, kao i prehrambenog lanca BigPizza. Usto, izgradili su stambeni blok A u Novom Beogradu, a njihov je i hotel Hilton koji grade u centru Beograda.

Andrej Jovanović i Bojan Milovanović nisu izuzetak u Srbiji po tome što svom poslovanju dodaju i bankarstvo. Banke su imali Bogoljub Karić, Miroslav Mišković, Đorđije Nicović, Philip Zepter i Miroljub Aleksić, a bankar je u međuvremenu postao i Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa.

Razlog za kupovinu banaka je jednostavan, navodi Politika, jer je bankarstvo profitabilan posao.

Najveće srpske banke, čiji su osnivači najveće evropske bankarske grupe, iz godine u godinu posluju s dobiti. U tom poslu može se zaraditi i osnivanjem i naknadnom prodajom banke o čemu svjedoči primjer prodaje Delta banke, objašnjava beogradski list, jer je Miroslav Mišković 2005. godine za 400 miliona eura prodao banku italijanskoj grupi Intesa Sanpaolo. Miodrag Aleksić prodao je Alko banku belgijskoj KBC banci, a Zepter svoju banku mađarskoj OTP banci.

Srpsko bankarsko tržište je u posljednje vrijeme vrlo dinamično, kada je riječ o vlasništvu. Uz prodaju grčkih banaka, na tržište su stigli arapski Mirabank, kao i Bank of China, dok je turski Halkbank na tržište ušao kupovinom Čačanske banke.

Kiparska Marfin banka svoju banku u Srbiji prodala je češkom Expobanku, dok je Hypo Alpe Adria banka prodata američkom investicionom fondu i sada se zove Addiko Bank.

Mobilni operater Telenor prodao je 85 posto udjela u svojoj Telenor banci bugarskom investicionom fondu River Sticks Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *