Da li će se uskoro vrijednost nafte određivati u kineskim juanima?

Dodajte komentar

Naftna industrija u svijetu pretežno koristi dolar za određivanje cijena svojih proizvoda. Međutim, Kina teži da napravi veliki korak i zada udarac svjetskoj dominaciji američke valute, a prve promjene se očekuju do kraja godine.

Kina planira da promijeni valutu, kojom se određuje vrijednost nafte, iz dolara u juan, i to koristeći zlatne fjučerse, a nova strategija podrazumijeva angažovanje energetskog tržišta. Naime, Peking bi mogao da predstavi nov način za određivanje cijene nafte u mjesecima koji slijede – ali za razliku od ugovora zasnovanih na američkom dolaru, koji trenutno dominira globalnim tržištima, ovaj benčmark bi koristio kinesku valutu. Ako ova ideja bude naišla na pozitivno mišljenje i usvajanje, kao što se kinezi i nadaju, onda će to biti korak ka osporavanju statusa američkog dolara, kao najsnažnije svjetske valute.

Kina je najveći svjetski uvoznik nafte, pa tako Peking smatra da je logično da kineska valuta vrednuje najvažniju robu globalne ekonomije. Pored toga, odstupanje od dolara je strateški prioritet za zemlje, poput Kine i Rusije, koje imaju za cilj da smanje zavisnost od američke valute, kroz ograničavanje izloženosti američkom valutnom riziku i američkim sankcijama.

Plan Kine da se nafta vrednuje juanima i to na osnovu zlatnih fjučersa na Šangajskoj berzi, ali će ovaj put biti dug i težak.

“Ova odluka još uvjek nije nešto što mijenja pravila na tržištu, ali ima potencijal da to postane”, smatra Gal Luft iz Instituta za analizu globalne bezbjednosti: “To je još jedan pokazatelj zahlađenja i prvih koraka ka padu dolara.”

Peking se suočava sa skeptičnim stavovima na svjetskom naftnom tržištu i globalnom percepcijom da tržište energenata traži jaku državnu kontrolu. Ovi faktori će ometati težnje Kine da izgradi održivi benčmark za vrednovanje cijene nafte, sa već uspostavljenim benčmarkovima, kao što su West Texas Intermediate ili Brent (a koji su denominovani u dolarima).

Arhitekte “petro-juana” se suočavaju sa izazovom za uklanjanje “petrodolara” (četiri decenije vrednovanja nafte američkim dolarima).

“Mnogi fjučersi se pokreću, jer su logični sa tržišne tačke gledanja i zavređuju pažnju, ali onda nestanu, jer nemaju ključnu stvar – likvidnost”, rekao je Džef Braun, predsjednik FGE, međunarodnog konsultanta za energetiku.

Još jedna prepreka, koja stoji na putu kineskih ambicija da vrednuju naftu u juanima je sama valuta. Naime, juan još nije u potpunosti konvertibilan, sklon je intervencijama i podložan kontroli kapitala. S obzirom na to da je u svetu zastupljen režim čvrste kontrole nad valutom, mnogi globalni igrači unaprijed pretpostavljaju da će benchmark denominiranog u juanama biti pod kontrolom zvaničnog Pekinga.

“Najveći razlog za nepovjerenje je uloga kineske centralne vlade, potencijalne državne intervencije i favorizovanja kineskih kompanija”, rekao je Džon Driskol, direktor JTD Enerdži Servisa u Singapuru i bivši trgovac naftom.

“Najveći izazov na globalnim tržištima nafte može biti osiguravanje da nijedna zemlja ili entitet ne preuzme dominantnu prednost. Kina jeste najbrže rastući i najznačajniji potrošač energenata, ali njena centralna vlada igra dominantnu ulogu u energetskom sektoru”, rekao je Driskol.

Peking će se vjerovatno oslanjati na državne naftne kompanije u cilju usvajanja benčmarka zasnovanog na juanu u nastojanju da iskoristi njihovu aktivnost i generiše likvidnost, ali uključivanje domaćih igrača na tržištu nafte obeshrabruje učesnike izvan Kine.

Glavna nada za opstanak i uspjeh ove ideje je da kineska vlada gurne nacionalne naftne kompanije na berzu. U međuvremenu, Peking nastavlja da radi na ovoj ideji bez predrasuda i ustupaka, zbog čega kineski državni mediji izveštavaju da plan napreduje i da se brzo razvija.

Kina ima saveznike za smanjenje dolarske dominacije

Vrednovanje juanom i uklanjanje naftnih fjučersa je tek početak šireg strateškog pritiska “kako bi se podržalo određivanje cijene nafte u juanima“, izjavio je prošlog mjeseca direktor Državne uprave za deviznu razmjenu Pan Gongsheng. Kako bi podržala novi benchmark, Kina je otvorila više od 6.000 trgovinskih računa za fjučerse u sirovoj nafti.

“Reakcija tržišta će najvjerovatnije biti mlaka na početku, ali bi vremenom mogla da poraste, pogotovo ako bi pokrenula druge robne hedžing alate”, rekla je Rejčel Ziemba, direktorka sektora tržišta u razvoju u kompaniji „Roubini Global Economics“.

Kina će vjerovatno pristupiti svojim glavnim dobavljačima sirove nafte na Bliskom istoku, Rusiji i Aziji – od kojih neki već prihvataju plaćanje u juanima.

“Dominacija SAD-a je u padu, jer su se Irak, Rusija i Indonezija već priključili ne-dolarskom trgovanju”, smatra Juerg Kiener, generalni direktor i glavni investitor u „Swiss Asia Capital.“ Podsjetimo, Ministarstvo za naftu u Venecueli je sredinom septembra, takođe, objavilo cijenu nafte i goriva u kineskom juanu, nazivajući to naporom da oslobodi zemlju od “tiranije dolara”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *