Bankomati u Hrvatskoj na meti prevaranata

Dodajte komentar

Bankomati Splitske banke i RBA bili su meta masovnog “skimminga”, pišu hrvatski mediji.

Prevara skidanjem podataka o karticama preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice, a služe za krađu podataka, a onda i – novca dogodila se prošle nedjelje.

Klijentima RBA u nedjelju je banka zbog krađe podataka o njihovim računima masovno blokirala kartice, a zbog razmjere hakerskog napada navodno ih nije stigla ni da obavesti o tome, nego su informaciju saznali nakon što su neuspješno pokušali da podignu novac.

Danas su im stigla SMS obaveštenja da se jave u RBA kontaktni centar vezano uz karticu, bez dodatnog objašnjenja.

“Pokušao sam da podignem novac na bankomatu u ponedeljak uveče, no isplata mi je odbijena. Nazvao sam banku i dobio objašnjenje da je napad bio tolikih razmera da nas nisu uspjeli obavijestiti, nego su samo blokirali kartice. Trajno su ih poništili i poslaće nam nove”, ispričao je klijent RBA iz Zagreba.

U Splitskoj su banci potvrdili napade te poručili da su svoje klijente već obavijestili i obeštetili one kojima je novac ukraden s računa. Iz RBA su takođe poručili da su utvrdili neautorizovane radnje po pojedinim karticama proteklog vikenda.

“Prema informacijama koje za sada imamo, riječ je o postavljenim tzv. skimming uređajima na pojedinim bankomatima u inostranstvu. Odmah nakon detektovanja tih radnji, banka je onemogućila dalju zloupotrebu kartica te će obeštetiti klijente kojima je otuđen novac”, kažu u RBA.

U banci tvrde i da su obavestili klijente koji su možda zahvaćeni pokušajem prevare, a obavljali su transakcije na spornim bankomatima. Iz većine drugih banaka kojima smo poslali pitanja o tome, tvrde da se kod njih ništa slično nije dogodilo. Napade opovrgavaju u Zabi, PBZ-u, OTP-u, HPB-u…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zanimljivo je da se napad dogodio baš u evropskom mjesecu kibernetičke sigurnosti, netom nakon što je Hrvatsko uduženje banaka predstavilo svoje istraživanje o sigurnosti bankarskog poslovanja na internetu i mobilnom. Istakli su tada da finansijski system u Evropi nisu posebno ugroženi te da su se banke u Hrvatskoj ove godine dobro branile od napada koji dotad nisu ni zabilježeni u značajnoj mjeri.[/box]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *