EU tržišta OTVARANJE: U fokusu ulagača poslovni rezultati

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se oprezno dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za treće tromjesečje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,10 posto, na 7.521 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 13.031 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.404 boda.

U fokusu ulagača i danas su poslovni rezultati europskih kompanija, koji su zasad nešto slabiji nego što se očekivalo.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je dosad manje kompanija nego u prethodnom tromjesečju izvijestilo o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u trećem tromjesečju porasle za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najveći je dobitnik jutros, s rastom od 0,5 posto, finansijski sektor jer bi mogao profitirati od zaoštravanja monetarne politike.

Naime, očekuje se da će, nakon sjednice u četvrtak, čelnici Evropske centralne banke (ECB) najaviti neki oblik smanjenja podsticajnih mjera.

I na azijskim burzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio nakon 16 dana neprestanog rasta. Jutros je skliznuo 0,5 posto, na 21.707 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *