Dolar ojačao zbog moguće odluke o novom šefu FED-a

Dodajte komentar

Na azijskim berzama akcije su porasle, zahvaljujući rekordu Dow Jones indeksa na Volstritu, dok je dolar ojačao jer bi na čelo Feda mogao da dođe Džon Tejlor.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena akcija na Volstritu, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novi rekordni nivo, nakon što je nekoliko velikih američkih kompanija objavilo bolje nego očekivane kvartalne poslovne rezultate. Zahvaljujući tome, japanski Nikkei indeks porastao je već 17. dan zaredom, što dosad nikad nije zabilježeno.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte, dok je na valutnim tržištima dolar ojačao jer bi predsjednik SAD Donald Tramp ovih dana mogao da donese odluku o novom čelniku američke centralne banke, s obzirom da u iduće godine ističe mandat Dženet Jelen.

Blumberg piše da su republikanci u Senatu skloniji Džonu Tejloru, ekonomisti sa Stanforda, nego sadašnjem guverneru Feda. To je podstaklo jačanje dolara jer se smatra da bi Tejlor mogao da ubraza tempo povećanja kamata centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,2 osto, na 93,96 bodova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *