Američka će do 2026. otvoriti 11 miliona radnih mjesta

Američka ekonomija trebalo bi da doda 11,5 miliona radnih mjesta do 2026. godine.

Sa druge strane, sve starija populacija i duži životni vijek povećavaju potrebu za medicinskim radnicima.

Očekuje se da će ukupnu radnu snagu u SAD činiti 167 miliona i 600 hiljada ljudi.

Američki Biro za statistiku rada u utorak je saopštio svoje procjene, navodeći da će se tempo zapošljavanja uvećati neznatno u onosu na trenutni, ali da se neće vratiti na nivo viđen proteklih decenija, prenosi Glas Amerike.

Biro za statistiiku rada osvježava svoje projekcije svake dvije godine, a u najnovijem izvještaju navodi se da bi procenat radne snage starije od 55 godina mogao da se dramatično poveća na skoro 25 odsto, u odnosu na manje od 17 procenata 2006. Ljudi u 50-im ili 60-godinama možda će se penzionisati, što je jedan od razloga zbog kojih strucnjaci ocekuju da se stopa učešća u radnoj snazi smanji.

U narednoj deceniji, devet od deset novih radnih mjesta biće u uslužnom sektoru, prije svega u oblasti zdravstvene zaštite. Stopa zapošljavanja u kompanijama koje proizvode robu trebalo bi da poraste za svega 0,1 odsto godišnje, a ukupan dobitak radnih mjesta u toj oblasti biće svega 219 hiljada do 2026.

Radna snaga trebalo bi da postane više raznolika, s obzirom da se azijski i hispanski dijelovi americke populacije povećavaju brže od prosjeka, a ko god bio dio radne snage otkriće da je dodatno obrazovanje važno, jer dva od tri posla u oblastima koje najbrže rastu zahtijevaju bar deo obuke ili obrazovanja iznad srednje škole.

Predviđa se i da će cjelokupna ekonomija rasti po stopi od dva odsto godišnje, što je brže nego sada, ali sporije nego prethodnih decenija.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *