Toshiba očekuje gubitak od gotovo milijardu dolara

Japanska Toshiba u ponedjeljak je objavila kako tokom ove poslovne godine očekuje neto gubitak od gotovo milijardu američkih dolara pri obračunu poreza nakon započetog procesa prodaje svojeg odjela za proizvodnju NAND flash memorijskih čipova.

Toshiba je u sklopu priprema za prodaju odjela još odvojila pomenuti odjel za čipove, a oporezivanje je sprovedeno na temelju imovine i obveza odjela za čipove u vrijeme njegova osamostaljivanja (riječ je o drugom najvećem proizvođaču NAND flash memorijskih čipova u svijetu koji je prodat konzorcijumu Bain Capital).

S druge strane u proračune o poslovanju kompanije do marta iduće godine (tokom tekuće poslovne godine) nije uvedena stavka o očekivanim dobicima nakon prodaje odjela čipova od oko 17,6 milijardi dolara, s obzirom da cijeli posao još čeka dopuštenje nadležnih agencija.

Zbog toga, a i sprovedenog oporezivanja Toshiba neće zabilježiti prije predviđene prihode od oko 2 milijarde dolara, već će zabilježiti pomenuti neto gubitak od oko milijarde dolara.

Check Also

Crna Gora biće bogatija za moderni ski-centar na Hajli

Crna Gora je skriveni dragulj za turiste koji odmor tokom zime žele da provedu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *