Šest savjeta za odgovorno korišćenje kreditnih kartica

Dodajte komentar

Prije potpisivanja ugovora sa bankom, pažljivo pročitajte ugovor koji vam banka daje. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite napovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu.

Kada koristite kreditnu karticu, Vi zapravo posuđujete novac za kupovinu koju ćete obaviti sada, a otplatiti u budućnosti. Naravno postoje osnovna pravila koje morate poštovati prilikom korišćenja kreditne kartice kako biste izbjegli neželjene situacije.

1. Uvjek provjerite Vaš mjesečni izvod

Na kraju mjeseca, dobićete izvod koji prikazuje Vašu kupovinu, odnosno ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate platiti. Na izvodu provjerite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

2. Kupuj samo ono što ti je dostupno

Kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to.

3. Uplati više od minimum

Svaki put kada možete, uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovim ćete smanjiti vrijeme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vrijeme uštedjeti plaćajući manje kamate. Ukoliko platite ukupan iznos duga nećete platiti nikakve kamate. Međutim ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

4. Neotplaćeni dug održavajte malim

Kod upotrebe kreditne kartice važno je da svoje obaveze prema istoj izmirite na vrijeme. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

5. Redovno plaćajte rate

Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko Vam datum dospijevanja obaveza ne odgovara probajte u banci da promijenite datum koji Vama više odgovara i koji je u skladu sa Vašim potrebama.

6. Naknade koje plaćate

Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike igra kamata koju ćete plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama po Vašoj kreditnoj kartici i pročitajte opšte uslove o korišćenju kartice.

*Savjet: Prikom potpisivanja ugovora, pažljivo pročitajte svaki član. Ukoliko niste nešto razumeli pitajte bankarskog službenika. Kada Vaš potpis stavite na papir to znači da ste prihvatili sve uslove koja je banka navela u ugovoru.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *