Gorenje prekida poslovnu saradnju s Panasonicom

Dodajte komentar

Slovenački proizvođač kućanskih aparata Gorenje potvrdio je da je dogovorio prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje rublja i hladnjake za evropsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenački mediji.

Prekid saradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je saradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 posto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

Prihodi Gorenja lani su iznosili 1,2 milijarde eura, od čega je samo desetina ostvarena prodajom na domaćem slovenačkom tržištu.

U Gorenju tvrde da je eventualni strah od gubitka radnih mjesta u Velenju nakon povlačenja Panasonica pretjeran, jer su narudžbe i prodaja ove jeseni vrlo dobre te ne vjeruju u neke analize po kojima bi prihod mogao pasti za desetinu, navodi u utorak ljubljansko “Delo”.

Saradnja Gorenja s Panasonicom počela je 2013. kada je je sklopljen međusobni sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji. Panasonic je tada dokapitalizacijom postao vlasnik 10,47 posto dioničkog kapitala Gorenja.

Lani je razmišljao o povećanju svog vlasničkog udjela, ali se nakon sprovedenog dubinskog pregleda na to nije odlučio. Tada je japanska korporacija saopštila da se povećanje udjela u Gorenju ne uklapa u njene trenutne investicione planove, ali da će se tehnička saradnja i partnerstvo s Gorenjem nastaviti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *