“Aerodromima ne treba državni novac”

Dodajte komentar

Aerodromima Crne Gore nije potreban državni novac niti bili kakvo državno zaduživanje, već kompanija sama iz profita može generisati svoj razvoj, saopštila je potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović.

Prema njenim riječima, klasična je podvala tvrdnja ministra da se traži model za tzv. valorizaciju Aerodroma jer im je „potreban novac za dalji razvoj a država ima ograničenja da se dalje zadužuje“.

“Ministre Nurkoviću, Aerodromima Crne Gore nije potreban državni novac niti bilo kakvo državno zaduživanje, već kompanija sama iz profita može da generiše sopstveni razvoj”, navodi Vuksanović.

Aerodromima, kako je dodala, nije čak potrebna ni državna garancija za kredit, “iako znamo da DPS vlast garancije samo daje gubitašima kao što je Montenegro erlajns ili svojim tajkunima, kao što je ruski oligarh Deripaska, kojem su svojevremeno dali 132 miliona novca građana”.

“Podsjećamo javnost da dogovoreni aranžman Aerodroma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koji ne povlači nikakve finansijke obaveze po državu, opstruira i blokira ista ova Vlada čime čini ekonomski zločin i direktno radi protiv nacionalnih ekonomskih interesa. Tom kreditnom linijom i ukupnim iznosom od 50 miliona eura, da je bilo političke volje Vlade, bio bi modernizovan aerodrom Tivat i trostruko prošireni njegovi kapaciteti, na 3 miliona putnika godišnje”, rekla je Vuksanović.

Da je Vlada, tvrdi ona, vodila računa o državnim, a ne tajkunskim interesima, rekonstrukcija aerodroma Tivat u ovom aranžmanu bila bi gotova do ljeta 2018. a korist po državu bila bi 300 miliona eura u narednih 15 godina.

“Pitamo ministra Nurkovića i Vladu zašto u kontinuitetu obmanjuju javnost i plasiraju ordinarne neistine kada je riječ o razvoju Aerodroma Crne Gore? Zašto govore o nedodstatku novca i državnom zaduživanju kada za tim nema potrebe u slučaju ove kompanije? Mi u SDP znamo odgovor – ministre Nurkoviću i gospodo iz Vlade, sve ovo radite kako biste pripremili teren za prodaju Aerodroma. Kako biste ogromne aerodromske profite, umjesto da idu u budžet i našim građanima, strpali u džep vašim namještenim tzv. partnerima kojima ste već obećali Aerodrome. Vaš koncept je – obezvrijedi, opstruiraj, opljačkaj i uništi profitnu državnu kompaniju kako biste je potom jeftino prodali tj. poklonili namještenom kupcu. I upravo zato bestidno obmanjujete javnost ali vam je sve uzalud – budite sigurni da vam ova pohara neće proći.”, kazala je Vuksanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *