Upoznajte mladu ženu za koju Harvard vjeruje da je “sljedeći Ajnštajn”

Dodajte komentar

Ne dešava se baš svakoj osobi, pa sve i da je vrlo pametna i inteligentna, da je upoređuju sa genijima kao što su Stiven Hoking i Albert Ajnštajn. Ipak, Sabrina Gonzalez Pasterski je mnogo više od pametnice, piše „Independent“.

Sa samo 23 godine, Pasterski je već uradila više nego što većina nas postigne tokom svog životnog vijeka. Kada je imala samo 14 godina, ova djevojka rođena u Čikagu, konstruisala je svoj prvi motorni avion – sama.

Kao da to već nije dovoljno impresivno – Pasterski je čak letjela u tom avionu preko jezera Mičigen, i tako postala najmlađa osoba ikada koja je sama vozila svoj avion. Za taj poduhvat bilo joj je potrebno dvije godine, a iskustvo je dokumentovala na Jutjubu:

Onda je diplomirala na Ilinois Akademiji matematike i nauke 2010. godine, i upisala se na prestižni Masačusets Institut tehnologije. U suštini, trebalo je da sačeka da bi bila upisana u školu, ali kada su profesori Alen Hagerti i Erli Marman vidjeli njen video, nisu imali sumnje.

Profesor Hagerti je jednom prilikom rekao:

“Vilica nam je pala kada smo vidjeli video. Njen potencijal je nesvakidašnji.

Nakon samo tri godine na Institutu, već je bila dostigla najvišu moguću prosječnu ocenu – 5.0. Sada radi na doktoratu na prestižnom Harvardu, ima potpunu akademsku slobodu a profesori se nimalo ne miješaju.

Da ponovimo, ima samo 23 godine.

Njena interesovanja su se promijenila, usmjerila je pažnju na fiziku. Interesuju je fenomeni crnih rupa, kao i kako gravitacija utiče na prostor i vrijeme – i upravo zato je upoređuju sa Ajnštajnom i Hokingom.

Ako njena istraživanja budu uspješna, otkrića u ovoj oblasti mogla bi u velikoj mjeri da promijene naše shvatanje univerzuma.

Pasterski snima sve svoje radove i stavlja na svoj sajt “Physics Girl”.

U intervjuu za “Marie Claire” ove godine rekla je sljedeće:

“Kada smo mlađi, kažemo mnogo stvari o tome šta ćemo raditi ili šta ćemo postati kada odrastemo – Mislim da je važno da izgubimo pogled na ove snove…”

Izvor: BIZLife/Marie Claire

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *