Češka dobila svog Trampa

Dodajte komentar

Češki milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobijedio na jučerašnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli “ne” tradicionalnim strankama i “češkom Trampu” dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen s optužbama za prevaru. Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6% glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, opozicionih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3% podrške.

Socijaldemokrate, koji su s ANO vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3%, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. godine. Krajnje desna Stranka slobode i građanske demokratije (SPD) na trećem je mjestu s 11% glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz Evropske unije. Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se uprkos ekonomskom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU i najbržem rastu plata u proteklih deset godina.

Babiš je suočen s teškim koalicijskim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrate i Hrišćanske demokrate u subotu rekli da ne mogu biti u vladi s nekim ko je pod policijskom istragom. Građanske demokrate takođe su isključili vladu s ANO-om, kao i druge dvije manje stranke.

Ali, Babiš se ne da obeshrabriti i kaže da će razgovarati sa svima.

“Vjerujem da ću sastaviti vladu koja će biti jedan tim. Želimo sprovesti program za bolji život u našoj zemlji. Moja stranka je proevropska, uprkos tome što ne želim razgovarati o “Evropi dviju brzina” koja bi mogla u stranu staviti države poput Češke koje nisu uvele euro. Nije istina da smo nekakva prijetnja. Mi smo proevropljani i spreman sam boriti se za naše interese u Briselu”, poručio je nakon prebrojavanja glasova Babiš, kojeg mnogi upoređuju sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom zbog poslovnog bekgraunda i anti-establišment programa.

Babiš je uspio održati popularnost uprkos optužbama da je nezakonito primio dva miliona eura podrške iz EU za svoje prehrambeno i poljoprivredno carstvo vrijedno oko četiri milijarde dolara.

Privrednik slovačkog porijekla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva „Agroferta“ i važi za drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji. U kampanji je najavljivao da će omesti tradicionalne stranke, podstaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima. Predizborne ankete davale su veliku prednost njegovom populističkom pokretu ANO, nakon što je retorikom protiv establišmenta dobio podršku i s lijevog i desnog političkog spektra. Čelnik ANO-a, za koga suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokratiji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebno vole čuti euroskeptici.

Takođe, veliki je protivnik dublje integracije EU i veliki je kritičar Brisela, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformisanju evropskog bloka.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *