Španska Vlada aktivirala član 155, protesti u Kataloniji

Dodajte komentar
katalonij

Vlada u Madridu aktivirala je član 155 Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumijevaju razrješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi od koraka ka ukidanju autonomije.

Aktiviranje člana 155 Ustava mora da odobri Senat, gornji dom španskog parlamenta, prije nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mjera tiče se razrješenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smjenu predsjednika katalonske vlade Karlesa Puđdamona, potpredsejdnika i svih ministara. Njihova mjesta će zamijeniti „organima i administracijom koju izabere ili obrazuje sa tom namjerom“.

Premijer Marijano Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Lideri Katalonije pridružili su se stotinama hiljada demonstranata koji su na ulice Barselone izašli da bi iskazali masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto je španski premijer Rahoj zatražio od Senata ovlašćenja za raspuštanje katalonske vlade.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *