7 pitanja da pronađete talente koji se kriju u vama

Da li često pomislite da ste predodređeni da se bavite nečim drugim? Da li imate osjećaj da ne koristite svoj pun potencijal, ali ne znate šta da uradite povodom toga? Da li ste uvjereni da se talenat rađa? Vrijeme je da odbacite ograničavajuća uvjerenja i pustite da se svi vaši talenti razotkriju.

Talenat – privilegija nekolicine?

„Za bolje i nisam“, možda ste rekli sebi. Nekoliko puta. U toku dana. I tako danima, pa i godinama. Posljedica ovakvog škodljivog razmišljanja je uvjerenje da je život zamišljen tako da su samo privilegovani pojedinci vlasnici izuzetnih talenata (i života). Mislite da niste bili te sreće da vas prst sudbine odabere da živite nadprosječnim životom vrhunskog sportiste ili genijalnog slikara, da su drugi jednostavno bolji  i da se tu ništa dalje ne može. Međutim, vjerovatno ne znate da nauka kaže drugačije.

Talenat nije samo dar sa kojim se neko rodi, već se talenat može razviti.

Mijelin zaslužan za vaše vještine

Mijelin je skup proteina i fosfolipida koji oblažu vaša nervna vlakna. Što je sloj mijelina deblji, vaše misli i pokreti postaju brži i precizniji. Svaki čovjek na svijetu ima sposobnost da ga stvori, a što više vremena i energije uloži u neku aktivnosti, stvara više mijelina. Najviše mijelina upravo stvorimo u detinjstvu, ali i kasnije u toku životu. Jednom kreiran, mijelin ne nestaje, što objašnjava zašto kada jednom naučite da plivate ili vozite bicikl, nikada više ne zaboravljate kako se to radi.

Kako da otkrijete skrivene talente

Ako ste se sada uvjerili da možete da radite sve što ste oduvjek željeli, osjećate da imate nešto u sebi, ali još uvjek ne znate šta, postavite sebi ovih 10 pitanja:

  1. Šta radite sa lakoćom?

Da li pišete, pjevate, kuvate, trčite? Šta vam nije teško da radite?

  1. Šta vas čini strastvenim?

Šta vam stvara onaj prijatan, uzbudljiv osjećaj u stomaku? O čemu sanjate kada se tako osjećate?

  1. Šta čini da zaboravite na vrijeme

Uz koje aktivnosti vam vrijeme prosto leti? Šta radite a ne padne vam na pamet da pogledate u sat?

  1. Šta čini da se osjećate posebnim

Znate li da ne postoji njedna osoba na svijetu koja ima isti skup iskustava kao vi? Vaša jedinstvenost nije pod znakom pitanja, ne plašite se da je pokažete.

  1. Za šta vas prijatelji pitaju da ih posavjetujete?

Da li vas je možda prijatelj nekada pitao šta da obuče za neki događaj? Da predložite neki kvalitetan film? Koji banku da odabere?

  1. Šta ste voljeli da radite kao dijete?

Kako ste se igrali kada ste bili mali? U čemu ste uživali i zaboravljali na vrijeme? Igrajte se opet!

  1. Šta biste radili da novac nije bitan?

Šta biste odmah sada uradili da imate novca? U čemu biste uživali?

Sada kada ste odgovorili na sva pitanja, skupite sve to na gomilu. To je set vaših talenata. Učite, pitajte, budite uporni i vježbajte! Talenti su oko vas ali i u vama.

Hans Buster, osnivač Synergy Talents

Check Also

Luxair sjutra otvara liniju ka Podgorici

Od sjutra počinju letovi kompanije Luxair na liniji Luksemburg – Podgorica – Luksemburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.