Poskupljenje taksi prevoza: Sređivanje koje će platiti građani

“Taksi čekamo i po 20 minuta. Ili se u taksi udruženjima ne javljaju, ili nema slobodnih vozila”, žale se mnogi Podgoričani, navikli navikla na udobnu a i ne toliko skupu vožnju taksijem.

U Podgorici je taksi godinama zamjena za javni prevoz, iako to niko neće javno priznati, licence i dozvole su dijeljenje i šakom i kapom. Među brojnjim taksistima, koji radeći taj posao prehranjuju porodicu, ima i onih koji su završili fakultet. Korist je bila višestruka – zbrinuto je bilo na stotinu porodica, a građani srećni i zadovoljnji.

Ali, u medjuvremenu je gradska vlast odlučila da ipak uvede malo reda, pa je iz saobraćaja je isključeno oko 100 vozila  zbog, kako tvrde “uvođenja reda i suzbijanja nelegalnog poslovanja”. I onda je nastao haos.

Uskoro skuplji taksi prevoz

Do sada je minimalna cijena vožnje jedan euro, a po kilometru   od  40 do 50 centiStart  nula. Međutim, zbog oporezivanja svih vozila i uvođenja fiskalnih kasa, svi će morati da povećaju cijene, kaže predsjednik udruženja podgoričkih taksista i potpredsjednik SST Vesko Bijelić.

“Ubrzo će se uvesti poreske kase, a samim tim će morati da se plaćaju pravni doprinosi, osiguranje putnika, tako da su neka taksi udruženja  već odlučila da povećaju cijene. Nije to za sada nešto enormno, ali ubrzo će  morati  još više“, ističe Bijelić.

Iako on kaže da to i dalje neće biti velika cijena, ipak će biti udar na džep onih koji su navikli da gotovo svakodnevno koriste taksi prevoz.

“Sada mi je teže da dobijem taksi nego ranije. Dešava se da po petnaest minuta nema slobodnog vozila. Cijena se za sada malo povećala, pa još uvijek nije toliko primjetno. Kako se cijena bude povećavala i taksi vozila budu imala start izbjegavaću ih”, kaže Tatjana Jovanović koja živi u Podgorici.

Bijelić kaže da bi taksi uskoro trebao da poskupi oko 20 centi po kilometru.

“Ne bi trebalo više, dogovaramo se sa Ministarstvom saobraćaja da  donja cijena bude oko 60 centi kilometar.. Uglavnom, ne bi trebalo da bude veliko, ali i simbolični start mora da postoji. Tako je i svuda po svijetu”, dodaje Bijelić.

Bijelić dodaje i da je “van svake pameti da je noću i praznicima vožnja jeftinija”.

“Da se vrati prva tarifa, praznici kada su u pitanju isto tako, i mi smo živi ljudi, i mi volimo praznike”, dodaje.

Nova taksi udruženja

Pod­go­ri­ca je početkom mjeseca do­bi­la dva no­va tak­si udru­že­nje „Li­der” i “Desetka”. Iz Glavnog grada kažu da će novih taksi udruženja biti još, te će se broj vozila sa postojećih 776 povećati na 980, pa ubrzo neće biti problem dobiti taksi vozilo.

“S obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva,kao odgovorna gradska vlast odlučili smo da izdamo određeni broj licenci kako bi sugrađanima pružili mogućnost da se bave ovom vrstom posla, po jasno definisanim pravilima, što znači da će jedan broj naših sugrađana riješiti svoje zaposlenje a da će se poboljšati dostupnost taxi prevoza. Program je javan dokument i dostupan svima. Nakon donošenja tog programa, u zakonskim procedurama, Sekretarijat je izdao jedan kontigent izvoda postojećim privrednim društvima, kao i nekim novim privrednim društvima”, dodali su iz Glavnog grada za Portal Analitika.

Oni tvrde da sada svi taksisti posluju legalno, dok Bijelić kaže da to još uvijek nije tako.

„Iz inspekcijskih službi trebaju da se angažuju još više da bi se problem do kraja riješio. Uklonjeno jeste, ali je na ulicama još uvijek priličan broj nelegalnih taksista“, objašnjava Bijelić.

Gradski prevoz će se poboljšati u 2018-oj

S obzirom na to da bi  taksi ubrzo trebalo da postane privilegija građana sa dubljim džepom, što je istina svuda u svijetu, pitanje je – što onda? Taksi je skup, a javni prevoz?

Oni koji ga sada koriste nisu zadovoljni i kažu da su “autobusi stari i prljavi”.

“Stanje je jako loše. Neudobna i prljava sjedišta, neprovjetreni autobusi. Poslije 11 sati prevoza nema. Primjetila sam i da vozila nisu prilagođena osobama sa invaliditetom. “, objašnjava nam Biljana Roćen koja ponekad koristi ovu vrstu prevoza.

Iz Glavnog grada kažu da rade sve kako bi bilo stanje bolje.

“Neophodno je prije toga omogućiti zakonske pretpostavke  i povoljan poslovni ambijent u kome će se nesmetano poslovati. To znači dugoročan zakup linija  od osam godina uz obavezu investiranja i nabavke novijih ili novih vozila i implementaciju sistema elektronske karte, koja će značajno unaprijediti sistem prevoza i nuditi niz povoljnosti građanima. Građani će moći da u roku od 60, 75 ili 90 min po cijeni jedne karte (0,7 eura) promijene nekoliko autobusa različitih prevoznika i stignu do krajnjeg odredišta, što u konačnom smanjuje troškove samim građanima”, kažu iz Glavnog grada.

Međutim, za sve to je potrebno vrijeme.

“Očekujemo da ćemo prije kraja 2018. godine imati uslove u gradskom prevozu koje Podgorica kao evropski grad  i zaslužuje, a to su noviji i udobniji autobusi koji ispunjavaju EU standarde, sistem elektronske karte, nove linije i više autobusa na ulicama, povećanu bezbjednost, kvalitet i smanjenje troškova samih građana”, zaključuju iz Glavnog grada za Portal Analitika.

Do tada, ko ima vremena, uvijek mu ostaje da pješaci. A i zdravo je.

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.