Naslovne strane dnevnih novina za 21. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Razgovaraće o Zakonu o restruktuiranju kredita

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić sastaće se u ponedeljak sa glavnim izvršni direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori. Iz CBCG juče je saopšteno da se sastanak organizuje kako bi se sagledali efekti primjene izmjena i dopuna Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju kredita između banaka i klijenata.

Istražujete li KAP, Boksite i EPCG?

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović uputio je juče otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću u kome ga poziva da saopšti šta se dešava sa tri krivične prijave koje je podnio u vezi eksploatacije i izvoza crvenih boksita (Rudnici boksita), poslovanja Kombinata aluminijuma (KAP) i djelimične privatizacije Elektroprivrede (EPCG).

Nemaju novac za izgradnju hotela

Kompanija Karisma Resort Internationala (KRI) vlasnički učestvuje u projektu razvoja hotela Plat u Hrvatskoj, u kojem su investitor Agrokor, njemački TUI, Karisma i investicioni fond Nexus, ali investitori imaju problem sa nabavkom kapitala za realizaciju tog projekta. Ovu informaciju je prije tri dana objavio zagrebački Jutarnji list.

Dnevne novine

Strpljivo čekamo prve rezultate istraživanja

Izuzetno ohrabruje činjenica da postoje procjene koje ukazuju na to da u crnogorskom podmorju postoje značajni resursi ugljovodonika, nafte i biogenog gasa. Zadovoljni smo da potvrde da smo na pravom putu dolaze sa više adresa, ali važno je da i dalje ostanemo objema nogama čvrstvo na zemlji, strpljivo čekamo da kompanije koje su dobile prava na istraživanje rade svoj posao i, ponavljam, strpljivo sačekamo prve rezultate istraživanja, kazala je Dnevnim novinama ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Investitor tvrdi da će ispoštovati standarde

Izgradnja turističkog kompleksa The Oberoi Luxury Resort and Spa An Eco Resort Skadar Lake Montenegro biće realizovana u skladu sa zakonskim procedurama koje se odnose na poštovanje svih ekoloških standarda Crne Gore i EU, saopštili su predstavnici investitora.

Luka Bar na strateškoj poziciji

Luka Bar je ove godine uspješno poslovala, ali ima mnogo neiskorišćenih potencijala i površina za valorizovanje, ocijenio je izvršni direktor kompanije Zarija Franović. On je juče razgovarao sa generalnim direktorom China Road and Bridge Corporation Montenegro branch Hei Shiqiangom i menadžerkom za marketing i investicije Qian Yuanjing, koji su mu poslovanje kompanije.

Dan

Ekonomsko državljanstvo i za lica sa potjernica

Crnogorsko državljanstvo je od 2008. do polovine 2015. godine dobilo više od 200 stranih državljana, ali naša ekonomija nije imala neke velike koristi od njih. Još gore je što su pojedini od novopečenih “Crnogoraca bili i na Interpolovim potjernicama. U pitanju su bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra i bivši palestinski ministar sigurnosti Mohamed Dahlan.

Smijenjen odbor direktora

Na juče održanoj vanrednoj skupštini akcionara izabran je novi odbor direktora, koji čine kapetan Ljubo Kočović, kapetan Radojica Lazarević, Predrag Ivanović, Bedrija Bibezić kao predstavnik državnog kapitala i Miloš Raičević kao predstavnik manjinskih akcionara. Za predsjednika borda će vjerovatno biti izabran kapetan Kočović.

Odmah isplatite otpremnine

Pregovarački tim penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) pozvao je Vladu da odmah počne sa isplatom pripadajućih otpremnina, s obzirom na ishod prvostepene presude Osnovnog suda donijete u njihovu korist.

Pobjeda

Dug za doprinose na plate ugrožava javne finansije

DRI je dala je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj i usklađenost sa propisima Fonda PIO za prošlu godinu.U izvještaju koji su sačinili senatori Radule Zurić i dr Milan Dabović se navodi da Fondu PI0 za finansiranje zadnjih godina nedostaje u prosjeku 32 odsto izvornih prihoda.

IBM u minusu 356 hiljada

Invest banka Montenegro je za devet mjeseci ostvarila gubitak od 356 hiljada eura, što je oko 120 hiljada eura manje nego na kraju prošle godine. Banka je imala prihod od kamata 457 hiljada a od naknada i provizija 31.000 eura. Najveći je rashod za zaposlene 516 hiljada i opšti i administrativni trošak 265 hiljada eura.

Rješenje čekaju 3.254 bivša vlasnika

Na rješavanje zahtjeva za obeštećenje oduzete imovine čekajoš 3.254 zahtjeva bivših vlasnika, saopštenoje Pobjedi iz Ministarstva finansija zaključno sa 1. julom ove godine.Parlament je protekle sedmice usvojio izmjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, kojim je rok važenja obveznica, koji je poslije deset godina istekao u avgustu, produžen na još pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *