Nafta u Jadranu: Strpljivo čekamo da kompanije koje su dobile prava na istraživanje

Dodajte komentar

“Izuzetno ohrabruje činjenica da postoje procjene koje ukazuju na to da u crnogorskom podmorju postoje značajni resursi ugljovodonika, nafte i biogenog gasa. Zadovoljni smo da potvrde da smo na pravom putu dolaze sa više adresa, ali važno je da i dalje ostanemo objema nogama čvrstvo na zemlji, strpljivo čekamo da kompanije koje su dobile prava na istraživanje rade svoj posao i, ponavljam, strpljivo sačekamo prve rezultate istraživanja”, kazala je Dnevnim novinama ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Komentarišući izvještaj koji je pokazao da dva bloka u crnogorskom podmorju, kojima upravlja grčki Energean Oil&Gas, raspolažu sa 144 miliona barela tečnih resursa i 51 bilion kubika prirodnog gasa, Sekulić istakla da je dodatni razlog za zadovoljstvo taj što ovakve procjene dolaze od nezavisnog procjenitelja iz Holandije.

“Poznato je da oblast Jadrana važi za oblast bogatu ugljovodonicima, da se određeni njegovi djelovi istražuju i eksploatišu već decenijama. Mi smo, upravo vođeni tom činjenicom i nekim ranijim, davnim istraživanjima koja navode na to da su takve pretpostavke opravdane, pokrenuli čitav proces istraživanja i proizvodnje ugljovodoika za naše podmorje. Svakako, ono što ni u jednom trenutku nismo željeli jeste da našu spremnost da uđemo jedan ovako značajan, zahtjevan i, prije svega, dugotrajan proces na bilo koji način poremete prevelika očekivanja”, rekla je Sekulić.

DRŽAVI PROCENAT I POREZ NA DOBIT

Upitana da saopšti kakve će benefite imati država i građani u slučaju eventualnog pronalaska nafte u crnogorskom podmorju, Sekulić je saopštila da se o tome u ovom trenutku može govoriti samo na osnovu onoga što je zakonom i ugovorima regulisano.

“Zakonskom regulativnom je uređeno da prihodi države od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa predstavljaju nadokanada za proizedenu naftu i gas, koja je zasnovana na zapremini proizvedenih ugljovodonika, pa tako zavisno od dnevne proizvodnje državi pripada od dva do 12 odsto proizvodnje, i porez na dobit od proizvodnje ugljovodonika u iznosu od 54 odsto”, ukazala je Sekulić.

Zakonom o porezu na upstream aktivnosti je, kako je podsjetila, predviđeno osnivanje posebnog Fonda u koji će se slivati 85 odsto prihoda države od ove aktivnosti, dok će državnom budžetu pripasti 15 odsto.

SLIJEDE SEIZMIČKA SNIMANJA

Osim grčke kompanije Energean Oil&Gas, istraživanje postojanja ugljovodonika u crnogorskom podmorju vrši i konzorcijum Eni i Novatek, sa kojim je Vlada potpisala ugovor u septembru prošle godine. Oni su od tada, kaže Sekulić, uradili pripremne radnje za seizmička snimanja, kao i Studiju procjene uticaja na životnu sredinu za seizmička snimanja.

“U toku je javna rasprava za pomenutu studiju, gdje se zainteresovana javnost može uključiti i dati komentare na ovaj proces. U skladu sa ugovorom, i ovaj konzorcijum, i grčki Energean počeće sa seizmičkim snimanjima tokom sljedeće godine. Nakon toga slijedi standardna obrada i interpretacija seizmičkih, geofizilkih i geoloških podataka“, pojasnila je Sekulić, dodajući da je istražna faza, koja traje sedam godina za oba koncesionara, podijeljena na dva perioda, te da nas u naredne četiri godine očekuju intenzivna seizmička istraživanja i duboka istražna bušenja.,

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *