Rekordni profiti banaka u Srbiji, povećani za 43 odsto

Dobit bankarskog sektora u Srbiji prije oporezivanja u prvoj polovini 2017. godine iznosila je rekordnih 290 miliona eura, što je za čak 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je “Danas”.

Po pisanju lista, glavni izvor profita banaka bili su mnogo manji rashodi po osnovu otpisanih zajmova nego prethodnih godina.

Banke su u prvih šest mjeseci ove godine smanjile vrijednost kredita u iznosu od svega 16 miliona eura, a prošle godine u istom periodu to je bilo u vrijednosti od 107 miliona.

“Po svemu sudeći, banke su većim dijelom završile otpise loših zajmova, mada iskustvo iz ranijih godina pokazuje da se najviše takvih kredita (NPL) otpisuje u posljednjem tromjesečju godine”, navodi “Danas”.

Dodaje se da su u prvom polugodištu banke za 2,4 miliona eura imale manje prihode po osnovu kamata nego u istom periodu 2016. godine, što je dijelom nadoknađeno rastom od devet odsto prihoda od taksi i naknada.

Neto prihodi po osnovu kamata bili su 504,4 miliona eura, a naplata taksi i naknada bila je u iznosu od 151,5 miliona eura.

Izvor: Danas

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *