Islamska zajednica u BiH donijela fetvu o korištenju kamatnog kredita

Dodajte komentar

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH donijelo je na posljednjoj sjednici fetvu o šerijatsko-pravnom tretmanu rješavanja stambenog pitanja kamatnim kreditima.

Tragom navedene informacije, bh. informativni servis INS nezvanično saznaje da je Vijeće zaključilo da je u postupku rješavanja stambenog pitanja, kao osnovne ljudske potrebe, dozvoljeno koristiti kamatni kredit, ali pod uslovom da na određenom prostoru ne postoji islamska banka, odnosno banka koja posluje u skladu s islamskim principima. To je posebno specifično na Zapadu.

Ovu informaciju potvrdili su INS-u izvori bliski Vijeću muftija BiH, pojašnjavajući da je u šerijatsko-pravnom smislu dozvoljeno koristiti kamatni kredit samo za navedenu potrebu rješavanja stambenog pitanja.

Fetva se, dakle, ne smije zloupotrebljavati i koristiti u smislu opravdanja i kredita za neke druge vrste potreba, a što bi aludiralo na to da IZBiH toleriše korišćenje kamatnog kredita uopšte, budući da su kur'anski propisi nedvosmisleni u pogledu kamate.

Ovakav stav Vijeća muftija je očito usmjeren na brojne dileme vjernika, među kojima posebno mladih ljudi, kako da osiguraju svojim porodicama trajno mjesto stanovanja, a da žive u skladu sa islamskim propisima.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *