EU razmatra snižavanje cijena roaminga sa zemljama Zapadnog Balkana

Evropska komisija razmatra smanjenje troškova roaminga za Zapadni Balkan, nakon što su zemlje kandidatkinje za ulazak u EU tražile da se ukinu takse.

Evropska komesarka zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel zatražila je od službi Evropske komisije da izrade smjernice za smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana, izjavio je za BIRN portparol Evropske komisije.

Gabriel je prva koja je objavila inicijativu u srijedu na radnom sastanku s ambasadorima EU iz šest zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je digitalna integracija Balkana njen prioritet.

“Komisija je već podstakla mobilne operatere da usklade stope roaminga s osnovnim troškovima prekograničnog protoka podataka u regiji”, saopšteno je iz Evropske komisije.

Ipak, nije rečeno kada bi troškovi roaminga mogli biti ukinuti.

Za Norvešku, Lihtenštajn i Island ovaj proces je trajao 10 godina. Naplata usluge roaminga između EU i ovih zemalja ukinuta je 15. juna  ove godine, a ovaj čin je bio ocijenjen kao pozitivan u ostvarivanju korisničkih prava. Balkanske zemlje kandidatkinje su ubrzo poslije toga uputile zahtjeve da se pravilo proširi i na njih.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *