Crna Gora ,,sjedi“ na čvorištu većih naftnih resursa

Dodajte komentar
Ilustracija

Izvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u podmorju, kojima upravlja grčka kompanija Energean Oil & Gas, potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana, saopštio je glavni izvršni direktor kompanije Matios Rigas.

Kako je iz kompanije rečeno, prema izvještaju nezavisnog procjenitelja „Competent Persons Report – CPR“, Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je ekvivalent od 438 miliona barela nafte.

“Ovo područje je neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već 50 godina i smatramo da se ista ležista protežu i u podmorju Crne Gore”, kazao je Rigas i podsjetio da su, nakon iskustva stečenog prilikom istraživanja u zapadnoj Grčkoj, stekli značajna saznanja o geologiji te oblasti.

-“Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju za dva bloka, koja su u martu ove godine dodijeljena Energeanu”, dodaje se u saopštenju i podsjeća da je njima obuhvaćena površina od 338 kvadratnih kilometara u plitkim vodama.

Izrada izvještaja je, kako su objasnili, sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja, koja podrazumijeva obavezni radni program koji obuhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u narednoj godini, kao i geološke i geofizičke studije.

“Ukupna investicija ove inicijalne faze istraživanja je pet miliona dolara”, kazali su iz kompanije.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *