Zavod za zapošljavanje forimira komisije za vještačenje sposobnosti nezaposlenih

Dodajte komentar

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić obrazovao je prvostepene komisije za profesionalnu rehabilitaciju, shodno Pravilniku o sastavu i načinu njihovog rada.

One će raditi u sedam gradova, u područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje, i to: u Baru, za opštine Bar, Budva i Ulcinj, u Beranama za opštine Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje i Petnjica, Bijelom Polju za opštine Bijelo polje i Mojkovac, Nikšiću, za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Podgorici, za opštine Podgorica, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje i opštine u okviru glavnog grada Golubovci i Tuzi, Pljevljima, za opštine Pljevlja i Žabljak i Herceg Novom, za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Drugostepena komisija za profesionalnu rehabilitaciju obrazovana je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Prvostepenu komisiju čine: doktor specijalista medicine rada, doktor medicine druge specijalnosti i službenik Zavoda koji obavlja poslove profesionalne rehabilitacije.

“Zadatak prvostepene komisije je davanje mišljenja o procentu invaliditeta, preostaloj radnoj sposobnosti i mogućnosti zaposlenja nezaposlenog lica sa evidencije Zavoda. Komisije vještače po uslovima utvrđenim propisima kojima se uređuju kriterijumi i uslovi za utvrđivanje procenta invaliditeta, preostale radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja i standardima za sprovođenje mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije”, objašnjava savjetnica za pravne poslove u ZZZCG Gracijela Rakonjac.

Komisija daje i mišljenje o mogućnosti uključivanja nezaposlenog lica, odnosno zaposlenog u mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije na način i pod uslovima utvrđenim propisom kojim se uređuju način i uslovi ostvarivanja prava na profesionalnu rehabilitaciju.

Zavod za zapošljavanje će u narednom periodu organizovati obuke za članove novoformiranih komisija u cilju što bolje pripreme za predstojeće obaveze u njihovom radu. Nakon obuke komisija će početi sa radom i rješavati po zahtjevima koji su predati u prethodnom periodu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *