Naslovne strane dnevnih novina za 19. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Voli jedini za zakup Šasa

Na drugi javni poziv za zakup 70 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Šas u Ulcinju, javila se samo kompanija Voli trade. Javna ponuda je otvorena juče, a komisija Ministarstva poljoprivrede će narednih dana ocijeniti ispravnost ponude. Cijena i uslovi zakupa juče nijesu saopšteni.

Od drugog bloka neće biti ništa

Čelnici vlasti ponovo su najavili gradnju II Bloka TE Pljevlja koja je odnedavno postala mnogo skuplja jer je Evropska unija znatno pooštrila propise za emisiju štetnih gasova iz termoelektrane u skladu sa Pariškim sporazumom koji je i Crna Gora ratifikovala, saopštio je “Vijestima ekonomski analitičar i član predsjedništva Građanskog pokreta URA Dejan Mijović.

Preduzetništvu još 50 miliona

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su juče drugi ugovor o kreditu od 50 miliona eura namijenjenih za podsticaj malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje mladih i otvaranje novih radnih mjesta.

Dnevne novine

Direktna avio-linija olakšala bi dolazak turista iz Malte

Direktne avio-linije između Crne Gore i Malte poboljšale bi avio dostupnost i olakšale dolazak turista, pa je neophodno raditi na njihovom uspostavljanju, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i malteški nerezidentni ambasador u Podgorici Jaime H. Cremona.

Počele pripreme za digitalni samit

Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor, koji je potvrđen na samitu Zapadnog Balkana u Trstu ove godine, počeo je sprovođenjem u oblasti digitalne integracije. Upravni odbor šest ekonomija zapadnog Balkana, među kojima je i Crna Gora, formiran je na sastanku održanom u utorak u prostorijama Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu.

Veća kamata na štednju u dolarima

Hipotekarna banka će u susret 31. oktobru, Svjetskom danu štednje, tokom oktobra i novembra podići kamatu na oročenu štednju u američkim dolarima, koja će iznositi 0,8 odsto na godišnjem nivou. “To je najveća kamata na ovu vrstu štednje, jer se kamata na američke dolare kreće od 0,00 odsto do 0,75 odsto na godišnjem nivou”, kazali su u Hipotekarnoj banci.

Dan

Mimo propisa uvode tri sektora

Sindikat Poreske uprave (PU) nije podržao akt o sistematizaciji, već je predložio izradu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, a da se do njegovog usvajanja primjenjuje akt koji je sada na snazi. Radna grupa Sindikata, na čijem čelu je predsjednik te organizacije Rade Simonović, odbila je akt o sistematizaciji iz razloga što su njime predviđena tri sektora, koja, prema njihovom mišljenju, nijesu predložena u skladu sa važećim propisima.

Sprovođenje akta o malim preduzećima

Organizacija za ekonomsku saradnju i ekonomski razvoj (OECD) u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, organizovaće danas bilateralni sastanak u cilju daljeg sprovođenja Akta o malim preduzećima.

Za devet mjeseci pozajmili 173 miliona

Vlada se za devet mjeseci zadužila 173,44 miliona eura, i tako nastavila sa kontinuiranom ekonomskom politikom zaduživanja. U poslednjem kvartalu će pozajmiti još 81 milion eura za potrebe finansiranja budžeta, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Po zakonu je za ovu godinu za finansiranje budžeta predviđeno pozajmljivanje 255 miliona.

Pobjeda

Naplatili 70 miliona više nego lani

Uprava carina je zaključno sa septembrom naplatila 513,8 miliona eura, što je 70,8 miliona ili skoro 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Sonigo: Više nema prepreka za gradnju

Većinski vlasnik kompleksa Porto Skadar lejk Lionel Sonigo potvrdio je Pobjedi da su dobili dozvolu za pristupni put u zoni nacionalnog parka Skadarsko jezero. Sonigo je kazao da je put dug 1,3 kilometara i da sada imaju sve dozvole za početak projekta.

Voli hoće da zakupi 70 hektara u Šasu

Na drugi tender za davanje u zakup zemljišta u Šasu, opština Ulcinj, stigla je samo ponuda “Volija”, utvrđeno je juče na otvaranju ponuda. – Konstatovano je da je ponuda dostavljena na vrijeme i formiran je radni tim koji će ocijeniti njenu formalnu ispravnost – kaže se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *