Hoćemo li uskoro svi letjeti Lufthanzom?

Dodajte komentar

Ako niste primijetili velika konsolidacija u evropskom civilnom vazdušnom saobraćaju je počela. Posle kompanije Alitalia, bankrot je objavila i britanska kompanija Monarch

, a svoje posljednje letove druga po veličini njemačka kompanija Air Berlin obaviće do 28. oktobra. I onda – šlus.

Posljednji dugolinijski let 40 godina stara kompanija Air Berlin obavila je u utorak na liniji Majami-Diseldorf. Zakonito, ali cinično, cijela posada je po slijetanju suspendovana jer je pilot iznenada, neplanirano napravio još jedan krug nad aerodromom – u ime dostojanstvenog i emotivnog kraja, rekao je. Od 8.000 zaposlenih u kompaniji njih 1.400 u administraciji i medju zemaljskim osobljem odmah ostaje bez posla.

Pažljiviji posmatrači zbivanja upozoravaju da Air Berlin nikako neće biti posljednja evropska kompanija čije ime je nestalo s lica zemlje. I upućuju sve zainteresovane da bace pogled preko Atlantika i podsjete se šta se tamo dogadjalo desetak godina ranije.

Naime, broj kompanija u Evropi se smatra prevelikim, pritisak na (sve niže) cijene je ogroman, a konkurencija bespoštedna.

Konsolidacija na tržištu vazdušnog saobraćaja u Americi je počela 2005. godine i završila se tako što je veliki broj kompanija prestao da postoji, a sada četiri najveće kontrolišu čak 80 odsto tržišta.

U Evropi, piše bečki die Presse, četiri najveće kompanije kontrolišu trenutno samo 46% tržišta.

Ali to se već mijenja – pošto je svojevremeno preuzela nasljednika nekad uzorne kompanije Swissair, njemačka Lufthansa za 210 miliona eura preuzima dvije poslovne jedinice kompanije Air Berlina i uz otvorenu podršku njemačke države grabi ka mjestu njemačkog šampiona, kako je poželio njemački ministar saobracaja Aleksandar Dobrint, ili evropskog monstruma, kako optužuje i sam mnogo optuživani vlasnik najpoznatijeg loukostera Ryanair-a Majkl O’Liri.

Zanimljivo je da je čak dvije kompanije, koje su ove godine objavile bankrot, pokušala da ozdravi kompanija Etihad i preko njih se učvrsti na evropskom tržištu. Nezadovoljstvo je bilo veliko, švajcarski stručnjaci za aviosaobraćaj su pozivali evropske države da ujedine napore i stanu iza svojih kompanija, a pokrajinski šefovi su vršili otvoren pritisak na Vladu u Berlinu da Etihadu stane na put. Kako bilo da bilo: Lufthansa će preuzeti svog glavnog konkurenta koji umalo nije dopao u tudjinske ruke.

Da li će Lufthansa u svom šampionskom pohodu progutati i najbolje od kompanije Alitalia vidjeće se uskoro – prodaja te kompanije najavljena je za jesen.

Mada se pasionirani avio-putnici teše da će im uvjek ostati Ryanair, die Presse se poziva na istraživanje CH Aviation prema kome su avionske karte u Americi za jednu četvrtinu (25%) skuplje danas nego što su bile 2005. godine kad je konsolidacija počela.

Tako – ako ste upoznati s prednostima jeftinih avionskih karata, ne časite ni časa, uživajte još malo.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *