U najsiromašnijim zemljama obrok košta par stotina dolara

Dodajte komentar

Troškovi jednog obroka u najsiromašnijim zemljama svijeta mogu dostići cenu od par stotina američkih dolara u ekvivalentu kupovne moći, pokazalo je novo istraživanje Svetskog programa za hranu i kompanije Mastercard.

Studija je pokazala da ljudi iz zemalja u razvoju dnevnu zaradu daju za jedan osnovni obrok – čak i više u slučajevima kada su u tim zemljama u toku građanski sukobi ili ekonomski kolaps.

Razlike u odnosu na bogate djelove svijeta su očigledne. Ukoliko poredimo situaciju sa državom Njujork, tamo je za pripremu jednostavnog obroka, kao što je obrok od pasulja, potrebno 1,20 dolara, što predstavlja 0,6 odsto prosječnog dnevnog prihoda.

Nasuprot tome, u Južnom Sudanu, najgore rangiranoj zemlji u studiji, tanjir te iste hrane košta 268 puta više, odnosno 321,70 dolara. Studija takođe izračunava koji procenat prosječnog dnevnog prihoda u svakoj zemlji je potreban za kupovinu jednostavnog obroka.

Zaključci studije ojačali su posvećenost kompanije Mastercard da postigne svoj cilj, najavljen kao dio globalne inicijative, da dostavi više od 100 miliona obroka širom svijeta ljudima kojima su oni potrebni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *