Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičene u slučaju Agrokor

Dodajte komentar

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je određivanje pritvora za 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, među kojima su i osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegovi sinovi, koji su i dalje nedostupni hrvatskim istražiteljima.

Istražni sudija o tom zahtjevu trebalo bi da odlučuje na ročištu zakazanom danas u podne.

Određivanje pritvora zatraženo je za sve osumnjičene, iako je proteklih dana ispitano njih 12. Prvoosumnjičeni Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nisu dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno nalaze se u inostranstvu.

U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se određivanje istražnog zatvora traži za svih 15 osumnjičenih zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svjedoke, vještake i učesnike postupka.

Oni se sumnjiče za više krivičnih djela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedjeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora prije nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedjeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *