Rusi izumili radijator koji usput rudari kriptovalutu Ethereum (video)

Dodajte komentar

Inovacije u zemljama slabije ekonomije uvijek su bile poprilično originalne, a nerijetko bi donosile finansijsku korist. Baš kao u posljednjem ruskom slučaju, koji plijeni pozornost cijelog svijeta. Jer, startup Comino izmislio je uređaj za grijanje i hlađenje koji ujedno služi kao napredan alat za rudarenje kriptovalute Ethereum.

Zvuči bizarno, naravno. Ali radi! Svi znamo da u Rusiji po zimi zna da bude jako hladno, što ovaj Comino uređaj čini još korisnijim nego što se isprva činilo. S obzirom da posjeduje ASUS P106-100 6G grafičke procesore u metalnom kućištu, obavlja sve zadatke veoma brzo i efikasno. No, da utrošak struje ne bi bio uzaludan, ujedno može i zagrijati 25 do 30 kvadratnih metara prostorije!

Dolazi u dvije varijante i imena – Comino N1 i Comino N4. Dok prvi služi isključivo za rudarenje Ethereuma, drugi služi i za rudarenje Zcasha. Prema proračunima kreatora ovog uređaja Jevgenija Vlasova i Alekseja Čistova, uz jedan Comino N1 ili Comino N4, mjesečno možete zaraditi oko 300 američkih dolara. No, to je bruto iznos, od kojeg treba oduzeti troškove održavanja, električne energije itd.

Samo, da biste si priuštili jedan ovakav uređaj, trebate morate 5000 dolara. Dakle, ovo je igračka za malo veće igrače, koji se razumiju u rudarenje i znaju kako će Comino N1 i Comino N4 pružiti najviše za njih. Samo, ako bi neko imao više takvih uređaja u prostoriji, tad bi bilo poprilično teško boraviti u njoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *