Masovni protesti Katalonaca zbog hapšenja dvojice lidera

Dodajte komentar

U Barseloni i drugim gradovima Katalonije sinoć su održani protesti protiv hapšenja dvojice lidera nacionalističkih katalonskih organizacija Žordija Kuišara i Žordija Sančesa zbog poziva na pobunu.

U ponedeljak je sudija Nacionalnog suda pravde u Španiji odlučio da (bez prava na kauciju) pritvori lidere dvije organizacije, Katalonske nacionalne skupštine i Omnium Cultural, Žordija Sančesa i Žordija Kuišara, osumnjičenih za zločine vezane za poziv na pobunu.

Akcije su sazvane na inicijativu ovih organizacija, koje svoje lidere nazivaju političkim zatvorenicima. Istu definiciju dali su i neki političari zemlje, uključujući lidera partije Podemos Pablo Iglesijas.

Ministar pravde Španije Rafael Katala izjavio je da se ne radi o političkim zatvorenicima, već o „pritvorenim političarima“. Prema njegovim riječima, odluka sudije donijeta je „na molbu tužilaštva i zasniva se na dokumentovanim činjenicama“.

​Akcije su održane u Taragoni, Žironi, Barseloni, Tarasu, Sabadeli, Viku i drugim gradovima. U katalonskoj prestonici hiljade ljudi se okupilo na Aveniji Dijagonal. Organizatori su ovaj događaj nazvali „tihom akcijom“, mnogi učesnici su nosili svijeće u rukama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *