Zemlje u razvoju koje su prihvatile Bitkoin i Blockchain tehnologiju

Dodajte komentar

Zemlje, koje pripadaju Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji, bile su prve države zahvaćene bitkoin groznicom, prve, koje su uspostavile razmjenu kriptovalutama i prve, koje su počele da ih ograničavaju.

Iako se u početku činilo da će trgovanje bitkoinom u ovim zemljama biti beskrajno, omogućavanje marginalnog trgovanja i visokog leveridža (čime su velike količine nekonvertibilnog papirnog novca svake zemlje prebačene u Bitkoin), vlade i centralne banke tih zemalja počele su da ’podvlače linije’. Međutim, zemlje u razvoju su mnogo spremnije da prihvate kriptovalute i tehnologiju, koja ih podržava.

Bahrein

Bahrein ne želi da bude poznat samo kao mjesto naftnog bogatstva, zbog čega se ova zemlja brzo kreće ka usvajanju tehnologije Blockchaina, koja bi ga postavila u povoljan položaj u pogledu Bitkoina. Izvršni direktor Odbora za ekonomski razvoj Khalid Al Rumaihi sarađuje sa ministarstvom finansija Bahreina, kako bi Bahrein postao “pionir ove oblasti”. Čak su u procesu predlaganja zajedničkog ulaganja sa Saudijskom Arabijom i drugim obližnjim zemljama.

Švedska

Švedska spada u progresivne zemlje, kada su u pitanju finansije. Danas, pet od šest najvećih banaka u zemlji ne posluju gotovinom, a velika većina Šveđana koristi kartice za sve vrste plaćanja. To ih dovodi blizu cilja da postanu prva bezgotovinska nacija, i smatraju da je Bitkoin put do postizanja tog cilja. Oni prepoznaju da je jedan od najvećih problema korišćenja digitalnog finansijskog sistema – privatnost. Bitkoin odgovara ovoj potrebi i daje dodatnu mjeru anonimnosti u odnosu na alternativna bezgotovinska rješenja.

Venecuela

Nakon tragičnog kolapsa čitave civilizacije u Venecueli, vrijednost jednog Bolivara, valute zemlje, pala je na vrijednost satoshija (ili oko 0.00004). Zahvaljujući nedostatku Bolivara i opljačkanog finansijskog sistema, ljudi su došli u situaciju da koferima novca plaćaju ručak, zbog čega su se mnogi trgovci opredijelili za uvođenje samo kriptovaluta. prihvatili samo Bitcoin i druge metode digitalnog plaćanja. Iako može biti iz zastrašujuće nužnosti, a ne dobrovoljnog usvajanja, ovo može biti prva “bitkoinizacija” suverene države.

Indija

Kao i Venecuela i Švedska, Indija je zrela meta za Bitkoin. Prošle godine je zemlja prošla kroz brzu demonetizaciju, kako bi zaustavila operacije falsifikovanja novčanica od 500 i 1.000 rupija, kojima su finansirane druge nedozvoljene aktivnosti. Nedostatak novca, koji je uslijedio, pokazao je da su Indijci fleksibilno reagovali prebacivanjem novca na bankovne račune, iako su se ubrzo potom pojavile falsifikovane verzije novih banknota. Bitkoin se pokazao kao savršeno pogodan i u Indiji je brzo pronašao svoju nišu. U prilog tome ide podatak da svakodnevno oko 2.500 Indijaca investira u Bitkoin, čime nastaju nova partnerstva između međunarodnih kriptovaluta i indijskih platformi, kao što je Unocoin.

Singapur

Singapurski Fintech konzorcijum je posvećen formiranju kriptovalutne mreže sa zemljama na Bliskom istoku i u inostranstvu. Kako bi “proširili put za povećanu interakciju između startapa na Bliskom istoku i onih na azijskim tržištima preko Singapura”, lider Fintecha je sklapao poslove u zemljama poput UAE, Abu Dabija i Bahraina, kako bi uspostavili kooperativno Fintech okruženje.

Japan

Iako je Japan najveća svjetska sila i teško se može smatrati tržištem u razvoju, napredak zemlje u Bitkoinskim i kripto-valutnim arenama mora biti pohvaljen. Ne samo da je ova mala, uticajna ostrvska nacija napravila Bitkoin zakonitim sredstvom plaćanja, već je otvorila put za inovacije Blockchain-a više od bilo koje druge zemlje. Umjesto direktnih zabrana, Vladina Agencija za finansijske usluge je stvorila strogo i pošteno okruženje za kompanije i pojedince za trgovinu, sa ciljem razmjene i integracije Blockchaina u japansku ekonomiju. Jedanaest razmjena, od preko 50, koji su do sada primijenjeni, smatraju se usklađenim i trenutno su u funkciji.

Bitkoin se ne može zaustaviti

Iako su zemlje sa velikim uticajem do sada dokazale da su neodlučne da li da omoguće Bitkoinu i Blockchainu da promeni status quo, manje zemlje sa više odlučnosti prepoznaju ovu jedinstvenu priliku.

Izvor: Cointelegraph

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *