Šta je ICO (inicijalna ponuda novčića) i može li se na tome zaraditi?

2 komentara

Kriptovalute su prošle svoju prvu fazu, onu u kojoj se malo o njima znalo pa bi čest slučaj bio da ljudi izgube mnogo novca jer ne znaju njima da barataju, a oni spretniji na krilima neuspjeha te većine bi postali vrlo bogati. Sve se sad stabilizovalo, ali za one najspretnije stigla je nova prilika u vidu inicijalne ponude novčića (ICO – initial coin offering), kojom se „gura“ na tržište nova kriptovaluta.

Riječ je o modelu koji podsjeća na inicijalnu javnu ponudu (IPO – initial public offering) kakvu viđamo na berzi kad se neka od kompanija odluči da postane “javna”. Samo, princip je ipak bitno drugačiji u jednom segmentu, a tiče se samog prikupljanja novca od strane novoosnovanog startupa.

Dakle, kad se pojavi tako nova potencijalna kompanija, ona postaje svojevrsni “bitcoin spinoff”, koji se ovih dana praktično stalno služi Ethereum platformom. Na taj način omogućava se poslovanje već postojećom kriptovalutom kao bitcoin ili ethereum, s tim da je ono u potpunosti vezano kroz jedan blockchain. Kad se prikupi dovoljno novih “novčića”, nude se javno kroz aukciju pa zainteresovani investitori to kupuju “stvarnim” novcem i na taj način “guraju” startup, odnosno novu kriptivalutu, dalje.

Samo, ovdje je uvelike riječ o špekulaciji jer novac će se vratiti samo ako vrijednost kriptovalute “skoči”. Bitcoin je to učinio, kroz posljednjih 12 mjeseci vrijedi 410 posto više, a Ethereum čak 4000 posto više. Ali, to se ipak čini više kao izuzetak nego kao pravilo pa svi koji se odluče na ovaj način da prikupe novac moraju znati da su šanse za neuspjeh znatne. Dakle, u pravilu jednake kao i inače pokrećete startup.

Ethereum je na ovaj način uspio, krenuo je s 31 591 bitcoina, što je bilo oko 18,5 miliona američkih dolara i čak 60 miliona ethereuma. Zahvaljujući podršci samih vlasti u Rusiji, hrabrih investitora sa svih strana i vrijednim “rudarima”, ethereum je postao veoma vrijedan kao kriptovaluta i primjer drugima. Pa, ako imate mnogo novca i hrabrosti, okušajte se u ovome…

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *