Naslovne strane dnevnih novina za 17. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Beskamatni kredit za grijanje

Ministarstvo ekonomije ponovo je obezbijedilo za građane beskamatne kredite do 3.500 eura sa rokom otplate do pet godina za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket.

Da li bi svoju kuću dali kao Ulcinjsku

Kreatori skandaloznog Ugovora o zakupu dijela imovine Ulcinjske rivijere neka odgovore javnosti da li bi pokazali isti stepen naivnosti i neodgovornosti kod davanja svoje lične imovine u zakup. Da li bi dozvolili hipoteku na svoj stan za bankarski kredit u korist zakupca, kao ekstra bonus za zakupca, odbijali od kirije troškove kamate, a, na kraju, ako zakupac ne isplaćuje redovno kamate dozvolili banci da ugovor o zakupu ustupi nekom trećem licu, saopštio je “Vijestima ekonomski analitičar Mladen Bojanić, odgovarajući na pitanje kako gleda na povlastice koje je država dala Karismi kao zakupcu Ulcinjske rivijere.

CBCG postaje država u državi

Centralna banka (CBCG) samostalno će upravljati i raspolagati imovinom potrebnom za obavljanje njenih funkcija, pa i onom vrijednosti iznad 150 miliona eura o kojoj po važećim zakonima odlučuje Skupština. To je definisano izmjenama Zakona o CBCG koje su juče usvojene u Skupštini.

Dnevne novine

Privredni sud odbio zahtjeve Agrokora

Privredni sud Crne Gore odbio je zahtjev hrvatskog Agrokora za priznanje izvanredne uprave koja se vodi u ovom koncernu kao glavnog stranog postupka u našoj državi jer to, kako je ocijenjeno, nije u skladu sa odredbama crnogorskog zakona o stečaju.

Objavljen novi IPARD like poziv

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je juče novi, treći po redu javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi. Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači i kroz ovaj javni poziv -IPARD like 2.3 imaće mogućnost da započnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda.

Novi kamen temeljac crnogorskog startapovanja

Priručnik “Kako pokrenuti startap iz Crne Gore predstavljen je u petak u rektoratu Univerziteta Crne Gore, čime je udaren novi temelj razvoja crnogorske startap zajednice. Brošura je djelo Dražena Žujovića, osnivača prvog crnogorskog startapa TourVia. me i predstavlja odlično štivo za sve one koji žele da iz prve ruke saznaju sve kroz šta može proći jedan mladi tim.

Dan

Država će platiti zbog loše optužnice

Vjerujem da će Zetagradnja pokrenuti spor radi naknade štete zbog neizvršenja ugovora od strane Duvanskog kombinata (DKP) i države, jer ta firma i dan danas trpi štetu jer joj u posjed nije predata kompletna imovina, kazao je advokat podgoričke građevinske kompanije Velibor Marković.

Drugi blok ne ugrožava Pariski sporazum

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) Crna Gora neće ugroziti poštovanje Pariskog sporazuma, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Daju garanciju za zaduženje

Svjetska banka (SB) bi do kraja ove godine trebalo da odobri Crnoj Gori garanciju od 90 miliona dolara (oko 76,3 miliona eura) koja će omogućiti povoljnije zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala i stabilizaciju javnog duga. To je saopšteno iz Ministarstva finansija i Centralne banke nakon jučerašnjeg sastanka crnogorske delegacije sa potpredsjednikom SB za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom, direktoricom SB za jugoistočnu Evropu Lindom van Gelder i šefom misije MMF-a za Crnu Goru Martinom Petrijem u Vašingtonu.

Pobjeda

Klark i De Niro na Svetom Stefanu

“Mogućnosti u doba neizvjesnosti” tema je četvrtog Global sitizen foruma koji će se održati na Svetom Stefanu u četvrtak i petak, pod pokroviteljstvom Arton kapitala. Najavljeno je da će se, između ostalih, učestvovati glumac Robert de Niro, motivacioni govornik i pisac Robin Šarma, nekadašnji komandant NATO za Evropu Vesli Klark, premijer Duško Marković.

Vuković: Drugi blok se svima smučio, počnimo da gradimo prvi

Strategiju razvoja energetike moramo pod hitno resetovati i uskladiti sa Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama koji smo nedavno ratifikovali. Moramo graditi i novu termoelektranu, ali nazovimo je prvi blok, jer se ovaj drugi svima smučio i nama koji smo ga propagirali i ovima što su protiv.

Flota stara 40 godina

Crna Gora je tek na 30 odsto ukupnog kapaciteta ribolovne flote u odnosu na raspoložive resurse ribe u njenim teritorijalnim vodama. Uz to ribolovnu flotu čine plovila stara 40 godina u prosjeku, opremljena zastarjelom opremom saopštio je ministar poljoprivrede Milutin Simović i dodao da razumije trenutnu alarmantnu situaciju na Mediteranu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *