Pad broja stečajeva kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope

U 2016. godine zabilježen je pad od 6% broja insolventnih kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, nakon pada od 14% u 2015. godini, navodi Coface u svom istraživanju.

Ukupno, tokom prošle godine, šest od 1.000 subjekata proglašavano je nesolventnim. Ovo poboljšanje je u skladu sa povoljnim makroekonomskim okruženjem, uglavnom zbog pozitivne situacije na tržištu rada, nižih stopa nezaposlenosti i većih zarada. Uprkos tome, nesolventnost u većini zemalja i dalje ostaje iznad nivoa prije krize 2008. godine. Rumunija i Slovačka su jedine dvije zemlje koje su prijavile niže nivoe u poređenju sa 2008. godinom.

Dinamika se veoma razlikuje među 14 zemalja centralne i istočne Evrope koje su obuhvaćene ovom analizom.

Osam zemalja zabilježilo je pad stečaja u toku 2016. godine. Bugarska je pokazala najstroži pad od 35,6%, a gotovo i da nema nesolventnosti u farmaceutskom, informatičkom ili obrazovnom sektoru. Nasuprot tome, u Mađarskoj su se stečajevi više nego udvostručili u odnosu na prošlu godinu, a u Litvaniji su porasli za + 35,2%. U slučaju Mađarske, ovaj rast je uglavnom zbog velikog broja poništavanja faktičkih stečajnih postupaka (koji su bili jedva prisutni u statističkim podacima za 2015. godinu).

Na podatke iz Litvanije uticalo je “čišćenje”kompanija koje su već neko vrijeme imale nesolventnost.
Poljska je zabilježila blagi porast od 2,6% u postupcima zbog toga što su njene statistike o nesolventnosti bile pod utjecajem zakonskih promjena provedenih prošle godine kako bi se pokrile nesolventnosti i restrukturiranja preduzeća koja se suočavaju sa problemima neizvršavanja obaveza.

Među sektorima sa poteškoćama najviše je pogođen građevinski sektor, pokazalo je istraživanje.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *