Naslovne strane dnevnih novina za 16. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

EU PREPORUČILA STRATEGIJU ZA BOLJU NAPLATU

Odluka CBCG za loše kredite u maju

Iako je Evropska unija (EU) preporučila u maju ove godine da se uradi sveobuhvatna strategija za podsticanje rješavanja problema nenaplativih kredita (NPL) u Centralnoj banci (CBCG) smatraju da se o izradi tog dokumenta treba izjasniti tek kada se vide rezultati primjene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kredita (ZOSFR).

PROIZVOĐAČI STRUJE U OVOJ GODINI DOBILI 1,66 MILIONA

Hidroenergiji oko milion eura

Povlašćenim proizvođačima je za osam mjeseci ove godine isplaćeno 1.661.955 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) dostavljeni “Vijestima”.

DF UKAZUJE NA SPORNU ODLUKU IZVRŠNE VLASTI

Vlada otela Maljevik Baru

Odluka Vlade da radi Detaljni urbanistički plan Maljevik znači oduzimanje ingerencija lokalne samouprave nad teritorijom barske opštine i uskraćivanje barskog budžeta za skoro 10 miliona eura na osnovu pravosnažne sudske presude.

Dnevne novine

NOVO RADOVIĆ O IZMJENAMA KOJE SU U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI

Novi carinski zakon će smanjiti troškove uvoza 

Usvajanje Predloga zakona o izmjenama i dopunama carinskog zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, omogućiće ubrzanje carinskih procedura i pojednostavljenje formalnosti prilikom podnošenja dokumenata za carinjenje robe, što će u krajnjem rezultirati smanjenjem troškova poslovanja lica koja se bave uvozom robe, ocijenio je u intervjuu za Dnevne novine Novo Radović, generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem.

LISTA NAJBOGATIJIH ZEMALJA

SAD prestigle Švajcarsku

Sjedinjene Američke Države prestigle su Švajcarsku na listi najbogatijih zemalja svijeta, pokazalo je istraživanje Global Wealth Report 2016, koje je predstavila osiguravajuća kuća Allianz.

Crna Gora domaćin sjednice

Crna Gora će ove sedmice biti domaćin redovnog zasjedanja Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM), saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zasijedanje GFCM-a počinje danas u hotelu Splendid, a skup će otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Dan

DEJAN ĐUROVIĆ UPOZORAVA NA NEZAKONITU ODLUKU VLADE O MALjEVIKU

Bar oštetili za 10 miliona, ministar ignoriše sud

Predsjednik Odborničkog kluba Demokratskog fronta i član predsjedništva Nove Dejan Đurović upozorio je da je odlukom Vlade o izradi detaljnog urbanističkog plana Maljevik, Opština Bar oštećena za oko 10 miliona eura. Istakao je da ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ignoriše presudu Osnovnog suda u Baru zbog koje je javni izvršitelj donio zaključak o prodaji Maljevika.

OPOZICIJA SMATRA KONTRADIKTORNIM RIJEČI I DJELA VLADE PO PITANjU EKONOMIJE

PDV se ne povećava ako raste proizvodnja

U poslednjih nekoliko mjeseci članovi Vlade su se često hvalili rastom ekonomije, bruto domaćeg proizvoda (BDP), boljom naplatom poreskih prihoda, povećenjem izvoza, proizvodnje, prosječne plate, penzije, broja turista… Sa druge strane, donesena je odluka o povećanju poreza na dodatu vrijednost (PDV) na 21 odsto, povećanju i uvođenju novih akciza, dok se istovremeno država enormno zadužuje i javni dug stalno raste. U opoziciji smatraju da je vrlo kontradikgorno da se dižu porezi, akcize i da raste javni dug, kada su, kako članovi Vlade kažu, svi parametri pozitivni.

ŽENE NA SELU IMPULS EKONOMSKOG RAZVOJA

Krediti za sve preduzetnice

Žene na selu svojim radom predstavljaju snažan impuls ukupnog ekonomskog razvoja, njihove vještine posebno su važne u oblasti jačanja poljoprivredne djelatnosti, u proizvodnji hrane, razvoju seoskog turizma, zanatskim vještinama, očuvanju tradicionalnih kulturnih vrijednosti crnogorskog društva saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pobjeda

Ministarstvo poljoprivrede podržalo crnogorske stočare

Za izdig stoke isplaćeno 216.000 eura

Crnogorski stočari, njih 1.443, iz 21 opštine, iskoristili su podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za održivo korišćenje planinskih pašnjaka, odnosno podršku za izdig stoke na katune. Stočarimaje samo kroz ovu mjeru isplaćena premija u ukupnom iznosu od 216.113 eura, saopštenoje iz tog resora.

Realizovana četiri treninga u okviru projekta ?Žene u menadžmentu u Crnoj Gori?Uspješno prošle obuku

Dvadeset pet žena menadžerki, kao i poslovnih žena prošlo je kroz četiri treninga realizovana u okviru projekta pod nazivom “Zene u menadžmentu u Crnoj Gori: Podrška liderstvu i profesionalnom razvoju žena u Crnoj Gori, koji sprovodi UPCG, uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO).

Dojče Telekom u Berlinu testirao prve 5G antene

Odlučan razvojni korak

Dojče Telekom testirao je prve evropske 5G antene sa konekcijom uživo u stvarnim uslovima prije nekoliko dana u Berlinu. Dostignute su brzine od više od dva gigabajta u sekundi sa odzivom mreže od tri milisekunde, čime se u velikom stilu najavio dolazak mreže budućnosti navedeno je u saopštenju te kompanije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *