FED nastavlja da podiže kamatne stope

Guvernerka američke centralne banke Dženet Jelen iznijela je optimističan pogled na kretanja u američkoj ekonomiji, navodeći da će posljedice skorašnjih uragana jverovatno donekle usporiti ekonomski rast, ali samo privremeno, i da bi do kraja godine trebalo da uslijedi skok.

Jelen je nagovijestila da će Federalne rezerve uskoro nastaviti da podižu referentne kamatne stope u skladu s jačanjem ekonomije, dok većina ekonomista predviđa da će naredno podizanje referentne kamate, treće ove godine, biti u decembru.

Govoreći na međunarodnom bankarskom seminaru, na kojem učestvuju i predstavnici centralnih banaka Kine i Japana i Evropske centralne banke, šefica Feda je priznala da je održanje neželjeno niskog nivoa inflacije ove godine iznenađujuće.

“Ekonomska aktivnost u SAD za sada ima umjeren rast ove godine i tržište rada je nastavilo da jača”, rekla je Jelen.

Ona je kazala da su uragani koji su pogodili Teksas, Floridu, Portoriko i Karibe nanijeli ogromnu štetu, ali je dodala da će njihovi dugoročni efekti biti skromni i da će se ukupna ekonomska aktivnost u SAD brzo oporaviti.

Jelen je rekla da je rast ekonomije, mjeren bruto domaćim proizvodom, možda malo usporen u tromjesečju od jula do septembra kao posljedica uragana, ali da je skok ekonomskog rasta vjerovatan u periodu od oktobra do decembra.

Check Also

Šteta od Brexita 100 milijardi funti godišnje

Tri godine nakon izlaska iz Evropske unije, Britanci još nisu osjetili obećanu korist od Brexita. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.