10 razloga za propast malog preduzeća

Dodajte komentar

Ponekad se čini da je pitanje sreće zašto neke male firme uspijevaju, a druge propadaju, ali zapravo postoje zajedničke greške koje ubijaju male biznise i prije nego što uspijju da stanu na noge.

Kako da svom startap preduzeću date priliku da opstane? Izbjegavajte ovih deset grešaka:

1. Prebrz rast

Rast je poželjan, ali pretjerana ekspanzija je ozbiljna greška. Želja da budete prvi na tržištu s novim proizvodom i nastojanja da nervoznim investitorima dokažete da biznis nezaustavljivo raste mogu vas finansijski preopteretiti. Postavite realne ciljeve i razvijajte svoj biznis u skladu sa tražnjom.

2. Nepraćenje finansija

U većini propalih firmi pokazalo se da su vlasnici stvarali prevelike dugove. Naučite kako da pažljivo pratite svoje finansije i kako da bilježite tok novca.

3. Pretjerana potrošnja

Mnogi preduzetnici početnici vrlo brzo potroše početni kapital, što se obično događa zbog pogrešnog načina funkcionisanja biznisa. Ako tek pokrećete posao, potražite savjet iskusnijih  preduzetnika, koji su se uspješno pokazali u preduzetništvu.

4. Nedostatak rezervnog kapitala

Morate biti pripremljeni za neočekivane troškove, kao što su resursi i radna snaga. Morate osigurati rezervna sredstva, da biste preživeli teška vremena i sezonske oscilacije.

5. Loš izbor lokacije

Nemojte dozvoliti da vas povede samo povoljna cijena iznajmljivanja poslovnog prostora. Razmislite o konkurenciji, odnosno koliko sličnih poslova ima u okolini, kakva je saobraćajna povezanost…

6. Loša usluga

Loša usluga i nestručnost zaposlenih može da brzo potopi vaš biznis. Definišite na koji način zaposleni moraju da obavljaju svoja zaduženja i kreirajte unutrašnju kontrolu.

7. Neodgovarajući poslovni plan

Dobro napravljen poslovni plan Vas prisiljava da mislite o budućnosti i izazovima koji vas očekuju kao i da se brinete o finansijskim potrebama, marketinškom planu, konkurenciji i strategiji razvoja.

8. Nemogućnost prilagođavanja

Za preživljavanje svakog malog biznisa neophodni su sposobnost prepoznavanja mogućnosti i fleksibilnost da se te mogućnosti prihvate.

9. Neefikasan marketing

Klijenti ne mogu da posluju sa vama ako ne znaju da postojite. Oglašavanje i promovisanje biznisa na internetu, putem društvenih mreža, nije prevelik trošak.

10. Potcjenjivanje konkurencije

Lojalnost klijenata se ne događa samo od sebe, već je treba zaslužiti. Pratite konkurente i budite korak ispred. Ako se ne brinete o klijentima, konkurencija sigurno hoće.

Izvor: Allbusiness/Moj Posao

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *