Nižim porezima treba smanjiti sivu ekonomiju

Restriktivna politika u borbi protiv sive ekonomije mora da bude praćena stimulativnom, kako bi što veći broj firmi ušao u legalne tokove poslovanja, što zahtijeva multisektorski pristup i veću komunikaciju nadležnih institucija, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Plan

“Ukoliko zaista želimo da se izborimo sa sivom ekonomijom, osim restriktivne politike, moramo ući u određenu stimulativnu politiku. Idemo sa prijedlozima prema Ministarstvu finansija s ciljem smanjenja određenih poreza i doprinosa da što veći broj firmi koje se bave van tokova uđu u legalne tokove, a onda kada date tu mogućnost imate pravo da idete sa mnogo jačom restriktivnom politikom”, rekla je Sekulić na poslovnom ručku Američke privredne komore (AmCham).

Kazala je da predstavnici tog ministarstva u okviru Biznis karavana obilaze opštine i direktno komuniciraju sa privrednicima.

“Od njih smo dobili veliki broj ideja i informacija da nije samo restriktivna politika jedino što može pomoći u borbi protiv sive ekonomije, već da i ona treba da bude praćena stimulativnom politikom”, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, priča o sivoj ekonomiji najčešće se odnosi na to da neko radi zarade ne poštuje određena pravila.

Preživljavanje

“Na sjeveru se često pokazuje da se u sivu ekonomiju ulazi radi preživljanja”, dodala je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje predsjednice AmChama Katarine Bulatović o načinu poboljšanja privrednog ambijenta u Crnoj Gori, Sekulić je kazala da je Vlada imala nezahvalnu dužnost u vezi sa mjerama fiskalne konsolidacije.

“Tu su morala da idu određena rješenja koja će smanjiti javnu potrošnju, a povećati davanja. Bitno da takva vrsta odluka ne treba da ugrozi ni investiranje ni poslovanje u državi. Kao posljedicu toga, nemamo povećanje ni jednog poreza koji se odnosi na investicije i poslovanje”, navela je Sekulić.

Bulatović je ocijenila da je kvalitetna saradnja biznis zajednice i države sa ciljem uklanjanja biznis barijera i uspostavljanja povoljnog poslovnog ambijenta za privlačenje investicija generator napretka jedne zemlje. Prema njenim riječima, u izvještaju o poslovnom ambijentu AmChama ocijenjeno je da je stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u Crnoj Gori i dalje na zabrinjavajućem nivou.

“Potreban je veći stepen koordinacije nadležnih organa da bi se uspostavio kvalitetan model za mjerenje obima u poslovanju u sivoj zoni i njegovo efikasno suzbijanje”, saopštila je Bulatović.

Otpravnica poslova u ambasadi SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo saopštila je da je zadovoljna što su svjedoci sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, naročito u oblasti energetike i infrastrukture.

“Iskreno vjerujemo da Crna Gora može da privuče više investitora jačanjem vladavine prava i daljom borbom protiv korupcije”, poručila je Kuo.

Pobjeda

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.