MMF snizio rast BDP-a Crnoj Gori

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na tri odsto, u odnosu na u aprilu procijenjenih 3,3 odsto.

U novim jesenjim ekonomskim prognozama, MMF navodi da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u narednoj godini porasti 2,8 odsto, što je znatno slabiji rast u odnosu na prognozu iz aprila od 3,4 odsto.

Za 2022. godinu očekuje se rast od 3,1 odsto.

Prognoze MMF-a za ovu i narednu godinu razlikuju se od procjena crnogorske Vlade, čiji predstavnici očekuju značajniji rast BDP-a koji se oslanja na veliku potrošnju. Iz Vlade je saopšteno da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosio tri a u drugom 5,1 osto.

“Svi pokazatelji govore da smo stabilizovali javne finansije, podstakli investicije, podigli rast i da dobijamo nova radna mjesta. U trećem kvartalu očekujem veći rast od pet odsto”, rekao je nedavno premije Duško Marković.

On je rekao da je cilj Vlade u ovoj godini da rast bruto domaćeg proizvoda zadrži da ne padne ispod četiri odsto.

U izvještaju Misije MMF-a za Crnu Goru navedeno je da visok nivo duga i značajne potrebe refinansiranja zahtijevaju ozbiljno fiskalno prilagođavanje za brzo smanjenje duga. Bez ikakvog prilagođavanja, dug Crne Gore, kako navode, bi vjerovatno porastao iznad 95 odsto BDP-a do 2020. godine.

Osim toga, kako se dodaje, Crna Gora se suočava sa velikim potrebama za refinansiranjem euroobveznica u 2019. godini (između šest i 11 odsto BDP-a godišnje), što bi bilo izuzetno teško ispuniti bez značajnog unapređenja fiskalne dinamike.

“Iako su ekonomski izgledi pozitivni, rizici koji proizilaze iz velikog povećanja javnog duga i potreba za eksternim finansiranjem izazivaju zabrinutost zbog fiskalne održivosti i spoljne stabilnosti”, navodi se u izvještaju.

U skladu s tim, iz MMF-a su naglasili značaj kontinuiranog fiskalnog prilagođavanja kako bi se smanjio dug i zadovoljile potrebe refinansiranja, održali napori za jačanje finansijskog sektora i fiskalne i strukturne reforme u cilju podrške većem i inkluzivnom rastu.

Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde eura ili 67,5 odsto BDP-a.

MMF podržava dobro definisan, srednjoročni plan fiskalnog prilagođavanja Vlade, koji uključuje mjere socijalne zaštite za najugroženije. Misija MMF-a očekuje da će, ukoliko se u potpunosti sprovede, plan postaviti državni dug na jak silazni put.

Takođe su vidjeli mogućnost daljeg smanjenja vladinih troškova u srednjoročnom periodu,uključujući penzijsku i reformu državnih službi.

Misija smatra da ne postoji fiskalni prostor za finansiranje naredne faze projekta autoputa sa dugom i preporučuje razmatranje druge opcije finansiranja.

Očekuju najveći rast svjetske ekonomije od 2011. godine
Međunarodni monetarni fond očekuje da će globalni ekonomski rast ove godine iznositi 3,6 odsto, a naredne 3,7 odsto.

Obje procjene su za 0,1 odsto veće nego prethodne prognoze MMF-a objavljene u julu, a značile bi najbrži svjetski rast od 2011.

Vijesti

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.