Zbog vremenskih neprilika proizvodnja grožđa u Evropi najmanja u posljednjih 36 godina

Grad, mraz i suša teško su pogodili evropsku proizvodnju grožđa u EU, koja je zbog toga najmanja u posljednjih 36 godina, saopštili su stručnjaci, mada se očekuje da će kvalitet vina biti izvrstan.

Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca saopštilo je da ekstremne vremenske prilike znače da će biti 14 odsto manje ploda, a u nekim dijelovima biće pad količine od jedne trećine.

Zbog toga će evropska proizvodnja vina pasti na 145 miliona hektolitara, na nivo, koji nije bio viđen od 1981. godine.

Dva najveća evropska proizvodjača Francuska i Italija posebno su teško pogođeni, rekao je Tijeri Kost, predsjednik odjeljenja za vina udruženja Copa-Cogeca. U Francuskoj proizvodnja će biti niža za 18 odsto, a u Italiji, najvećem proizvođaču vina u Evropi biće manja za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu. U Siciliji će biti 35 odsto manje proizvedenog vina.

“Ipak se očekuje da će kvalitet grožđa biti vrlo dobar širom Evrope što bi trebalo da znači izvrsno vino”, rekao je on. Kombinacija dobrog vina i manjih količina znači da će cijene rasti, rekao je on.

Tokom 1980-ih rekordna proizvodnja vina bila je oko 210 miliona hektolitara. Od tada je industrija počela da se opredjeljuje ka tome da se pravi manje vina, ali boljeg kvaliteta, a i pale su subvencije za vino što je dovelo do toga da se manje proizvodi.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.