Mukaetov i Radulović

Samit100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, 16. i 17. oktobra u Skoplju

U prostorijama kompanije Alkaloid AD Skopje održana je konferencija za medije povodom Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, koji će se održati u Skoplju, 16. i 17. oktobra.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Samita 100, Živka Muaketova, i programske direktorke, Jelene Radulović, Skoplje i Makedonija će ove godine, preko jedinstvene regionalne platforme Samit100, biti domaćini za više od 150 poslovnih lidera i najviših političkih predstavnika, koji će tokom dvodnevnog programa diskutovati o zajedničkim potencijalima i mogućnostima regiona.

U svom uvodnom obraćanju Muaketov je istakao je da ono što čini Samit jedinstvenom inicijativom je to što otvara mogućnosti za istinsku povezanost i korišćenje zajedničkog potencijala svih zemalja našeg regiona:

„Samit100 je i sam nastao kao regionalna inicijativa i zato su naši članovi u Upravnog odboru upravo predstavnici privrede iz cijelog regiona jugoistočne Evrope. Kao predsjednik Upravnog odbora, ali i kao direktor kompanije koja regionalno i međunarodno posluje, svjestan sam snage i značaja koji daje zajednički nastup i povezanost naših zemalja. Naime, mi smo pojedinačno mala tržišta za svjetske okvire, ali objedinjavajući interese i kapacitete u zajednički nastup, možemo itekako biti konkurentni međunarodno i istovremeno skrenuti pažnju globalnog biznisa na investicione potencijale ovog regiona. Kao domaćin ovogodišnjeg Samita100 zaista mi je drago da je ovu energiju prepoznao i veliki broj poslovnih i političkih lidera koje očekujemo u narednim danima u Skoplju“, izjavio je Mukaetov.

Ključna riječ ovogodišnjeg Samita100 je povezivanje – povezivanje u različitim sferama i na različitim nivoima. Tim povodom, jedan od glavnih govornika u Skoplju biće i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, kojoj će se pridužiti više od 150 predstavnika renomiranih kompanija poput kompanije Hidria, ASA Group, Atlas Grupa, Atlantic, Gorenje, Alkaloid, BMW, Nectar, Delta Holding, Philip Morris, BBI, Uber, Bambi, Imperial Tobacco i mnogih drugih, kao i međunarodnih finansijskih institucija – EBRD, IFC, Svjetska banka i mnogi drugi.   

„Iz godine u godinu Samit100 napreduje kao inicijativa i dobija nove dimenzije. U Skoplju očekujemo da nastavimo sa nadogradnjom ovog modela i da će Samit100, uz pomoć dobre energije u Skoplju, postati još jača platforma kao i da ćemo konkretizovane ideje po prvi put na Samitu predstaviti premijerima, kako bismo napravili što širi prostor za promociju saradnje u regionu“, istakla je Jelena Radulović, programska direktorka Samita100.

Program Samtia100 će biti podeljen na dva dana. Na dan otvaranja, učesnici će imati prilike da razgovaraju o značaju povezivanja u regionu, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspjeh, ali idejama i projektima za unaprjeđenje saradnje unutar SEE regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji kroz Berlinski proces, u čijem cilju je predviđeno i potpisivanje okvirnog sporazuma između Samit100 platforme i Komorskog investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, institucionalizovanog na nedavno održanom Samitu u Trstu. Drugog dana učesnici Samita100 biće angažovani na pet kreativnih radionica, na temu energetike, ekonomije znanja, brendiranja proizoda u sektoru hrane i pića, te digitalne agende i turzima. U okviru ovog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, koji će prisutnima dati svoj osvrt na regionalni dogovor za novo doba, u skladu sa sloganom Samita100.

Detaljan program objavljen je na stranici Samita100 http://summit100.org/summit100-2017/programme/

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.