PDV: Stiglo je hiljadu paketa preko 75

Dodajte komentar

Od stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojima je utvrđen limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura, Uprava carina evidentirala je 1.039 pošiljki vrijednosti preko 75 eura i to zaključno sa 4. oktobrom. Iz Uprave carina su “Vijestima” kazali da nijesu imali problema u naplati PDV-a na pošiljke.

“Uprava carina nije imala problema u naplati PDV za navedene pošiljke i on se naplaćuje na propisanom obrascu bez obaveze podnošenja carinske deklaracije za vrijednosti preko 75 eura, a manje od 150 eura. Nejasnoće koje su postojale u vezi sa troškovima koji ulaze u carinsku vrijednost su otklonjene, tako da već sada možemo reći da su građani prilikom narudžbe pošiljke, upoznati o mogućem iznosu carinskog duga koji moraju platiti kako bi dobili pošiljku”, rekli su iz Uprave na čijem je čelu direktor Vladan Joković.

Na proceduru naplate PDV-a, kako su dodali, nije bilo žalbi.

Izmjenama Zakona o PDV-u, koji je stupio na snagu 8. avgusta, izmijenjeni su uslovi koji se odnose na obaveze plaćanja dodatnih troškova prilikom internet kupovine. Ranije, građani su mogli da trguju robu do 150 eura, bez dodatnih obaveza. Izmjenama zakona, ta granica je sada spuštena na 75 eura.

Utvrđeni limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura odnosi se samo na PDV, a za carinu je limit ostao 150 eura.

Prvobitnim Vladinim predlogom bilo je predviđeno da maksimalna vrijednost robe koja se ne oporezuje bude 22 eura.

Predlog je izazvao burnu reakciju javnosti, pokrenuta je i oniajn peticija, pa je predlog korigovan, odnosno limit za oporezivanje je pomjeren na 75 eura. Ova Vladina mjera je kritilcovana jer se cijena svake pošiljke iznad 75 eura povećava za iznos PDV-a, što će proizvode koji se poručuju oniajn činiti manje primamljivim. Jedna od kritika bila je i da 20 godina otkako je Crna Gora dobila internet neprestano se nailazi na sve više problema vezanih za informatičko tržište, telekomunikacije i korišćenje digitalnih servisa.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *