Ovo su prvi poslovi milijardera

Teško je zamisliti milijardera koji prodaje sendviče, okreće burgere ili montira police, ali većina nekih od najbogatijih ljudi zapravo su imali teške početke.Možda se sada voze u privatnim avionima i vode veoma uspješne kompanije, ali milijarderi poput Armanija, Brensona i Maska, izgradili su svoje uspjehe od nule.

Đorđo Armani (Giorgio Armani)

Prvi posao: Asistent fotografa; Bogatstvo: 6.6 milijardi dolara.

Prije nego što je počeo da kroji odijela koja su promijenila svijet mode, Đorđo Armani služio je u italijanskoj vojsci. Upravo tokom tog perioda zainteresovao se za modu. Prijatelj ga je pitao da li bi želio da zaradi novac tako što će biti asistent fotografu u dijelu za prodaju, i buduća modna ikona je rođena. Kada je odslužio vojni rok, počeo je da radi u renomiranoj prodavnici u Milanu „La Rinascente“.

PROČITAJ JOŠ: PRVI POSLOVINAJPOZNATIJIH DIREKTORA NA SVIJETU

Travis Kalanik (Travis Kalanick)

Prvi posao: Prodaja od vrata do vrata; Bogatstvo: 6.3 milijardi dolara.

Osnivač i bivši direktor Ubera, Travis Kalanik je prvo počeo da radi kao prodavac od vrata do vrata, prodajući noževe za „Cutco“ kao tinejdžer. Njegov preduzetnički duh procvjetao je kada je imao 18 godina, i tada je započeo svoj prvi biznis – kurs „New Way Academy“. Kalanik je studirao kompjuterski inženjering na „UCLA“, ali se ispisao 1998. godine da bi započeo svoj biznis. To je bio Uber.

Evan Spigel (Evan Spiegel)

Prvi posao: Promoter Red Bula; Bogatstvo: 4 milijarde dolara.

Kada je osnivač Snepčeta (Snapchat) Evan Spigel bio u srednjoj školi u gradu Santa Monika, radio je kao promoter Red Bula u barovima i klubovima. Nakon što je završio srednju školu, studirao je dizajn na Stanfordu, gdje je i upoznao svoje buduće kolege koosnivače Snepčeta – Redži Brauna i Bobija Marfija.

Ted Tarner (Ted Turner)

Prvi posao: Rad u agenciji za oglašavanje; Bogatstvo: 2.3 milijarde dolara.

Osnivač CNN-a, a sada filantrop, sanjao je o tome da se priključi vojsci, ali sudbina je imala drugi plan. Nakon što je izbačen sa Univerziteta „Brown“ jer je u njegovoj sobi bila djevojka, Ted Tarner je počeo da radi u agenciji za oglašavanje, koja je bila u vlasništvu njegovog oca. Tu je već pokazao da ima talenta za biznis i udvostručio je zaradu kompanije već tokom prve godine rada. Tarner je preuzeo biznis, koji je zatim prodao „Time Warneru“ za 7.5 milijardi dolara 1996. godine.

Džek Dorsi (Jack Dorsey)

Prvi posao: Inženjer softvera; Bogatstvo: 1.3 mil. dolara.

Osnivač Tvitera (Twitter) je već u srednjoj školi u gradu St. Luis bio fasciniran programiranjem. Sa samo 15 godina, Dorsi je napisao softver koji se i dalje koristi u nekim taksi udruženjima.

Brus Nordstrom (Bruce Nordstrom)

Prvi posao: Radnik u prodavnici; Bogatstvo: 1.2 mil. dolara.

Brus Nordstrom, sada veoma jako ime u prodaji odjeće, svoj prvi posao dobio je kada je imao samo devet godina. Naime, radio je u porodičnoj firmi za prodaju obuće, za 25 centi na sat. Njegova kompanija „Nordstrom“ ima preko 156 prodavnica u 27 država, i lanac evropskih butika.

Ilon Mask (Elon Musk)

Prvi posao: Inženjer softvera; Bogatstvo: 13.9 mil. dolara.

Osnivač Tesle oduvjek je bio fan tehnologije i svemira. Kada je imao samo 12 godina, Mask je napisao kod za svoju video-igricu koja se ticala svemira pod nazivom „Blastar“. Prodao ju je „PC and Office Technology“ magazinu za 500 dolara. Skoro je inženjer softvera iz Googlea uzeo taj kod i ugradio u igricu koja se može igrati na modernim uređajima.

Check Also

Brišu stečajne upravnike koji nijesu prošli test

Ministarstvo pravde trebalo bi uskoro da donese rješenje o brisanju stečajnih upravnika koji nijesu zadovoljili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.