Crna Gora ratifikovala Pariski sporazum: Drugi blok se ne dovodi u pitanje

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore usvojila je danas na Cetinju Predlog zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, kojim naša zemlja potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama.

Za Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma glasali su svi prisutni poslanici, njih 41.

“Potvrđivanjem Pariskog sporazuma Crna Gora učvršćuje svoj put ka učlanjenju u Evropsku uniju (EU) i potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama“, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je rekao da je tu obavezu preuzelo 197 zemalja potpisnica konvencije.

Istovremeno je otvoreno pitanje da li će primjena sporazuma zaustaviti projekat gradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da drugi blok termoelektrane u Pljevljima “treba i moramo da gradimo”.

“Čini mi se da tu odluku Vlade Crne Gore niko ne može dovesti u pitanje, ni sa ekološkog, niti sa energetskog stanovišta. Sad imamo dovoljno razvijene ekološke standarde, da izgradnja drugog bloka će pomoći da se riješi pitanje zagađenja Pljevalja”, rekao je Sekulić na sjednici parlamenta.

On je dodao da ne treba zanemariti ni da se dugo nije ulagalo u male hidrocentrale.

“Ne treba zaboraviti ni hidropotencijal koji stalno pominjemo a još nemamo dogovor kako da ga iskoristimo. Govorim o rijeci komarnici i o potencijalu Morače. Nažalost, odrekli smo se hidropotencijala rijeke Tare na neodređeni period“, naveo je Sekulić.

On je rekao da potencijal vjetroelektrana takođe ne treba zaboraviti.

“Do 2040. godine, po svim projekcijama, biće uloženo oko 2,5 milijardi eura. Sve će to pomoći da budemo ugledni član Pariskog sporazuma, i da nijednog trenutka ne dovedemo u pitanje ukupnu emisiju štetnih gasova“, zaključio je Sekulić.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, smatra da je Predlog zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma veoma važan i da će umnogome opredjeljivati energetsku i ekološku budućnost Crne Gore.

On je rekao da su u obavezi da podrže zakon, a da je osnovno pitanje da li usvajanje ovog zakona blokira namjeru o izgradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, i da se na taj način smanji količina uvezene električne energije.

Popović je ocijenio da je zakon doprinos Crne Gore naporima međunarodne zajednice u borbi protiv klimatskih promjena.

“Usvajanjem ovog zakona, koji LP apsolutno podržava, vjerovatno nećemo moći graditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i taj grad se konačno mora ekološki zaštititi. A sa druge strane, veoma malo koristimo izvore obnovljive energije iako naša država ima kvalitetne prenosne kapacitete sa državama okruženja“, kazao je Popović.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao je 22. aprila prošle godine Pariski sporazum na svečanosti u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u Njujorku.

Cma Gora se time, kako se navodi, založila da će smanjiti emisiju GHG (stabilizaciju gasova sa efektom staklene bašte) za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje.

Ovaj cilj se može postići razvojem industrijske tehnologije, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i modemizacijom energetskog sektora.

Kako se navodi u Predlogu zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, imajući u vidu da je pitanje klimatskih promjena relativno nova tematika za Crnu Goru, bitno je istaci benefite potvrđivanjem ovog dokumenta.

Najznačajniji benefiti uključuju stvaranja klimatski otpornog i niskokarbonskog društva i mogućnost pomoći od razvijenih zemalja u pogledu finansiranja projekata i prenosa tehnologije.

“Crna Gora, potvrđivanjem Sporazuma učvršćuje svoj put ka učlanjenju u EU i potvrduje preuzetu obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama“, kaže se u obrazloženju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *