Stručnjaci smatraju da su američke akcije precijenjene

Dodajte komentar

Pesimisti među berzanskim stručnjacima već mjesecima upozoravaju da su američke akcije precijenjene. Da stvar bude još ozbiljnija, oni su u toku proteke dvije nedjelje insistirali na postojanju velikog broja opipljivih dokaza, koji idu u prilog toj tvrdnji.

Oni svoju procjenu zasnivaju na osnovu takozvanog indikatora relativne jačine (relative strenght indicator – RSI), koji ukazuje na trenutak kada berzansko tržište dostigne ’maksimalnu tačku istezanja’, u bilo kojem pravcu. Mjerenje RSI koje daje rezulate veće od 70 pokazuje da je tržište preplavljeno i da je moguće izbijanje krize, dok rezultati manji od 30 pokazuju prelazno stanje.

RSI za indeks S&P500 je prošle nedjelje pao ispod 70 i ostao na toj precijenjenoj vrijednosti u narednih pet dana. Neprestani rast indeksa, koji je do sada bilježio rekordne vrijednosti je sada u opasnosti, ako je vjerovati pokazateljima koji su obilježili događaje iz prethodnih 12 mjeseci.

Podsjetimo, ovaj indikator se krajem prošle godine takođe popeo iznad cifre od 70 poena, a vrhunac je dostigao 13. decembra. Vrijednost indeksa S&P500 je tokom narednog mjeseca ostala nepromijenjena da bi odmah potom zabilježila najveći pad u 2016. godini. Početkom marta ove godine je indikator RSI ponovo dostigao vrhunac iznad 70 poena, što je uzrokovalo pad indeksa S&P 500 od 1,4 odsto, uprkos tome što je do kraja februara ovaj indeks ostvarivao rast od 5,6 procenata.

Ali ovi pokazatelji ne znače da je bull market u opasnosti, jer su prethodna dva slučaja rezultirala većim periodom konsolidacije. Međutim, ono što jeste cilj ovog pokazatelja je skretanje pažnje investitorima da se ne uljuljkaju u bezbjednost trenutne situacije. Koliko god da je dug period rasta indeksa, on ne može biti vječan. Zato stručnjaci opominju da dodavanje na pozicije možda neće biti vrijedno problema, koje takav izbor može prouzrokovati svima onima koji gledaju da ulože više novca – barem za sada.

Izvor: Business Insider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *