Srbija postaje IT centar u okviru projekta “Put svile”

Dodajte komentar

Srbija bi uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru inicijative “Pojas i put”, odakle bi bilo “pokrivano” 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, sa kojima Kina ubrzano razvija saradnju.

Ova mogućnost, koja je velika razvojna šansa za Srbiju, razmatrana je na sastanku u Pekingu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića sa Liu Liminom, predsjednikom kineske državne institucije, koja koordinira saradnju u formatu “16+1”.

Popović je predložio da se u okviru nedavno osnovanog Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1 otvori i centar za razvoj inovacija i tehnološki razvoj. “Kineska strana prihvatila je ideju o osnivanju centra i uskoro će biti osnovani radni timovi, koji će se baviti realizacijom ovog važnog projekta. Srbija ima veliki potencijal u industrijskoj i tehnoškoj saradnji sa Kinom, koja je lider u inovacijama i novim tehnologijama”, poručio je Popović.

Centar za inovacije, prvi takve vrste u Srbiji, bio bi fokusiran na informacione tehnologije, robotiku, nove proizvodne tehnologije i industriju 4.0, odnosno masovnu digitalizaciju što je i jedan od prioriteta Vlade Srbije. U to bi bili uključeni i univerziteti dveju zemalja, kako bi se omogućila mobilnost profesora, istraživača i studenata i razvio model “učenja na daljinu”. Kineska strana predložila je da se u ovaj centar ugradi i naučna komponenta, posebno u oblasti primenjenih nauka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *