Krivične prijave protiv uprave Agrokora

Dodajte komentar

Vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, nakon što je revidirani konsolidirani izvještaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dvije godine pokazao da je imovina Agrokora manja za 21,7 milijardi kuna (oko 2,7 milijardi eura) nego što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vrijeme Ivice Todorića, da obaveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za 14,5 milijardi kuna, a da je poslovni gubitak (račun dobiti i gubitka) u 2016. iznosio 11 milijardi kuna.

“Ne mogu iznostiti detalje. Dalje je na DORH-u da odradi sovj dio zadatka”, rekao je Ramljak. Nije želio govoriti o imenima.

Revizijom Agrokora se otkrilo i da je poslovni gubitak u 2015. bio na nivou od 3,6 milijarde kuna u poređenju sa 1,2 milijarde kuna ranije iskazane dobiti, pišu hravstki mediji.

Od 21,7 milijardi kuna umanjenja imovine, 5,6 milijarde kuna otpada na neprikazivanje operativnih i finansijskih troškova u računu dobiti i gubitka, neprikladno klasifikovanje kredita kao kapital, neprikladnu klasifikaciju potraživanja od zajmova kao novac i novčane ekvivalenti, te neprovedenu konsolidaciju Adriatica Net. Nadalje, 10,8 milijardi kuna se odnosi na vrijednosna usklađenja nematerijalne imovine, materijalne imovine i zaliha, 5,2 milijarde kuna na reklasifikacije operativnog najma u finansijski najam, porast troškova, te pad prihoda u 2016.

U sklopu računovodstvenih nepravilnosti utvrđeno je, pak, kako su obaveze veće za 3,9 milijarde kuna u odnosu na prvobitno prikazane, operativni i finansijski troškovi su veći za 2,3 milijarde kuna, a ono što je posebno značajno je da je utvrđen i manji iznos novca za 2,1 milijardu kuna, kao i da dati neiskazani krediti i potraživanja iznose dvije milijarde kuna. Dalja analiza pokazuje da se od 5,6 milijardi kuna koje se odnose na računovodstvene nepravilnosti,2,2 milijardi kuna odnosi na poboljšavaje rezultata kroz neprikazivanje operativnih i finansijskih troškova od 2010. do 2015.godine.

Nakon svega prikazanog, Ramljak je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, protiv osoba koje su 2016. bile u upravi kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *