Fitch: ‘Čistka’ bi mogla prepoloviti broj banaka u Rusiji

Dodajte komentar

Broj banaka u Rusiji mogao bi se u iduće četiri godine prepoloviti na talasu “čistke” u bankovnom sektoru i zaoštravanja konkurencije, smatra Fitch Ratings, a prenosi ruski portal Pogled (Vzglyad).

“Iako očekujemo da će broj banaka pasti sa 600 na manje od 300, smatramo da će otprilike 50 banaka biti dovoljno za opsluživanje ruske ekonomije”, piše Fitch.

Ta agencija očekuje da će ruska centralna banka u idućem razdoblju identifikovati problematične banke, koje će biti ugašene ili podvrgnute finansijskom restrukturiranju te da će pri tome pažnja regulatora biti usmjerena više na sitne, a manje na krupne banke.

Fitch podsjeća da je u Rusiji od 2013. do ove godine bez licencije centralne banke ostalo 346 banaka te da je početkom 2008. godine u Rusiji bilo više od 1.100 banaka , a 1. septembra ove godine 532.

Ruskom bankarskom sistemu su potrebne treba daljnje “čistke”, saglasni su stručnjaci koji tvrde da su prognoze o odlasku 300 banaka s tržišta logične.

“Bankarski sistem bio je zapušten, na mnoge djelatnosti banaka zatvarale su se oči, ali kad je zemlja zapala u krizu banke su se pokazale najslabijom karikom neotpornom na stres-testove i strože propise. Osim toga, mnoge su banke jednostavno radile nesavjesno, preuzimajući visoki rizik i doprinoseći pranju novca”, kaže zamjenica direktora analitičkog odjeljenja kompanije Alpari Ana Kokoreva.

“S obzirom na sve otvorene financijske rupe u bankama, može se zaključiti da je finansijski sistem Rusije daleko od zdravog i bankarski sektor će se nastaviti čistiti barem još cijelu 2018. godinu “, smatra vodeći analitičar Amarketsa, Artem Deev.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *