Balkanski barometar: Nezaposlenost i korupcija najveći problemi

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavilo je juče u Briselu Balkanski barometar (BB) za 2017. godinu – istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.

„Nezaposlenost ostaje glavna briga naših građana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove ekonomskog oporavka. Zabrinjavajuće je da, prema rezultatima Barometa, sve je veća strepnja zbog korupcije. U Barometru od 2015. godine 15% ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27%. Ove godine 32% ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem,” rekao je Goran Svilanović, Generalni Sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.

„Povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu sa sobom je donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada. Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu, naročito imajući u vidu provođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremilo Vijeće za regionalnu saradnju, a odobrili lideri iz regiona, ovog ljeta u Trstu,” dodao je Svilanović.

Uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, sa 23% ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.

Maciej Popowski, zamjenik generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenje (DG NEAR) ponovio je spremnost Evropske unije da nastavi podržavati proces proširenja, što predsjednik Junker jasno i nedvosmisleno poručuje Zapadnom Balkanu.

“Uvijek je dobro provjeriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svjedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu je bio još jedan stimulans tom okruženju, jer je omogućio da predstavnici Evropske unije i regiona rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o Regionalom ekonomskom prostoru i transportu, na primjer.”

Predstavljajući glavne nalaze stavova, iskustava, težnji, viđenja i očekivanja ekonomija Zapadnog Balkana, Vladimir Gligorov, stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, naglasio je da se privrednici i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem.

„62% poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mjestu u kome žive kao veoma teško ili teško. Više od polovine njih, odnosno 51%, vjeruje da bi unaprijeđenje cesta imalo najpozitivniji uticaj na njihovo poslovanje. Iako se 56% ispitanika slaže da vlasti uzimaju u obzir njihove potrebe, mada samo u ograničenoj mjeri, pozitivno je što se bilježi smanjenje broja ispitanika koji smatraju da ih vlasti ignorišu (pad sa 38% iz 2015. godine na 30%),” rekao je Gligorov.

Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručilo Vijeće za regionalnu saradnju a provela GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i privrednika iz regiona na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd. Trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno 8000 građana i 1600 preduzeća.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.