Standard & Poor's: Rejting Crne Gore iz negativnog prešao u stabilan

Dodajte komentar

Nakon agencije „Moody's“, pozitivne ocjene Vladinih mjera stižu i od „Standard & Poor's“ čiji novi izvještaj pokazuje napredak naše zemlje, rečeno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

– Agencija za kreditni rejting „Standard & Poors“ objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje iz „negativnog“ u „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Kako se navodi u Izvještaju, promjena izgleda za Crnu Goru rezultat je dobro balansiranih mjera na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, čija će odlučna i dosljedna primjena usloviti ubrzani proces smanjenja deficita i nivoa javnog duga od 2020. godine. Stručnjaci navedene institucije procjenjuju da će crnogorska ekonomija u narednom periodu rasti po stabilnim stopama, uz potencijal da se nivo projektovanih stopa premaši zahvaljujući investicijama – navode iz Ministarstva finansija.

Oni podsjećaju da je ova ocjena stigla nakon „podrške Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i kreditne rejting agencije ‘Moody's’ mjerama koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije“.

– Uspješna i istrajna implementacija mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku, kako se navodi, preduslov je očuvanja rejtinga naše zemlje u narednom periodu, dok bi jačanje otpornosti na eksterne šokove vodilo povećanju ocjene kreditnog rejtinga.

Sa druge strane, prepoznajući nivo javnog duga i deficita, uslovljenog izgradnjom prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, kao glavni izazov crnogorske ekonomije, neuspješna implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja, vodila bi smanjenju rejtinga, odnosno oporavak sistema javnih finansija bio bi usporeniji – preciziraju iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *