Naslovne strane dnevnih novina za 07. oktobar + Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

VIJESTI

Atlas Banka: Ispunili smo veći dio propisanog

Najveći dio aktivnosti koje je propisala Centralna banka (CBCG) Atlas banka je već ispunila i nastaviće sa jačanjem poslovnih pokazatelja i u narednom periodu, saopštili su iz Atlas banke. Ovdje se prije svega misli na dalje jačanje adekvatnog kapitala, unapređenje kvaliteta plasmana, nastavak aktivnosti u vezi sa poboljšanjem naplate potraživanja i jačanjem tržišne pozicije banke. Shodno tome, banka konstantno teži punoj usklađenosti sa propisima koji regulišu bankarsko poslovanje, pri čemu se može konstatovati da je nivo postignute usklađenosti poslovanja već sada na prilično zadovoljavajućem nivou, kazali su za Vijesti iz PR službe banke u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

Medojević: Stanje u bankama dramatično

Stanje u crnogorskom bankarskom sektoru je dramatično loše i mnogi građani mogu ostati bez štednih uloga, a budžet može biti opeterećen novim troškovima, smatra poslanik DF-a i lider PzP-a Nebojša Medojević.

DA LI SU UGROŽENE VAŽNE NABAVKE U KC-U: Nema garancija pa tenderi padaju

Najvažnije ovogodišnje nabavke Kliničkog centra Crne Gore i crnogorskog zdravstva, procijenjene vrijednosti od 11,8 miliona eura, dovedene su u pitanje jer država u tenderskim uslovima nije dala garancije već je dobavljače uputila da obezbijede kreditne ili lizing aranžmane na pet godina, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

BIVŠI GRADONAČELNIK PODGORICE OPET U TUŽILAŠTVU: Mugoša bio u SDT i doći će ponovo

Miomir Mugoša ni juče nije saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, rečeno je Vijestima nezvanično iz te institucije. Bivši gradonačelnik Podgorice nešto poslije sedam časova došao u zgradu SDT-a, ali nije dao iskaz pred tužiocem. Prema istim saznanjima, doskorašnji ambasador Crne Gore u Sloveniji u zgradi tužilaštva boravio je manje od 20 minuta.

DNEVNE NOVINE

GRADONAČELNIK PODGORICE SLAVOLJUB STIJEPOVIĆ: PROJEKTI GRADA VRIJEDNI 218 MILIONA EURA, REALIZOVANO OKO 84 MILIONA

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom tri godine rada gradske uprave, saopštio da je u projekte koji su već realizovani u posljednje tri godine uloženo 84 miliona eura, a vrijednost onih koji su u toku, u svim fazama realizacije, iznosi 138 miliona eura.

PROJEKAT MINISTARSTVA EKONOMIJE ENERGY WOOD III POČINJE U NAREDNE DVIJE SEDMICE – USKORO PRIJAVE ZA BESKAMATNE KREDITE ZA GRIJANJE NA BIOMASU

Treća faza programa Energy Wood, koji omogućava podizanje beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket, počeće u naredne dvije sedmice, kazao je Vikend novinama generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović.

REZULTATI ULAGANJA U PREDUZETNIŠTVO U TREĆEM KVARTALU: Kreditima IRF za tri mjeseca otvorena 423 radna mjesta

Investiciono-razvojni fond (IRF) je, od 1. jula do 18. septembra ove godine odobrio 97 kredita u ukupnom iznosu od 30,14 miliona eura, uz pomoć kojih su otvorena 423 nova radna mjesta. Kako se navodi u Informaciji o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa za treći kvartal, koju je Vlada usvojila u četvrtak, IRF je najveći dio ovog novca 12,65 miliona eura plasirao na jugu države. U centralnom dijelu plasirano je 10,37 miliona, a u sjevernom 7,11 miliona eura.

KONFERENCIJA U KOLAŠINU OKUPILA BROJNE UČESNIKE – Diskutovali o preduzetništvu

Dvodnevna konferencija na temu razvoja društvenog preduzetništva, koju je organizovala Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore FORS Montenegro u saradnji sa Udruženjem Slap iz Hrvatske, održana je protekle sedmice u Kolašinu.

DAN  

Drugi blok Termoelektrane: Kreditora traže više od godinu

Otkako je potpisan ugovor o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) između Elektroprivrede i češke Škode Prahe prošlo je godinu dana. Međutim, za to vrijeme niti su počeli rads vi, niti je nađena banka koj bi kreditirala oko 70 odst vrijednosti projekta ili oko 225 miliona eura. Ukupna vrijednost projekta je 324,5 miliona eura.

Zakon o izvršenju i obezbjeđenju: Neustavno naplatili 43 miliona

Od početka primjene člana 218 a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, od pravnih lica i preduzetnika je po osnovu mjenica prinudno naplaćen 43,1 milion eura. Ovaj član zakona je Ustavni sud ukinuo prošle sedmice, što znači da je iznos od 43,1 milion naplaćen neustavno. Neustavni član zakona stupio je na snagu u junu 2014. godine.

Pokrenuta istraga protiv Mugoše u slučaju Carine

Bivši gradonačelnik Podgorice i bivši ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša zvanično je osumnjičen u predmetu “Carine. Tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Sanja Jovićević za “Dan je potvrdila da je donijela naredbu o sprovođenju istrage u slučaju “Carine. U tom predmetu, kako je pojasnila, Mugoša ima status osumnjičenog lica.

POBJEDA

Ekspert inicijative OEBS-a i EU o broju radnika u državnim organima: Broj zaposlenih mora biti smanjen

Viši savjetnik i ekspert SIGMA Timo Ligi, koji za Vladu Crne Gore radi na metodologiji za optimizaciju broja radnika, kazao je u izjavi za Pobjedu da broj zaposlenih u javnoj upravi mora biti smanjen, jer država nema resurse da plaća sadašnji broj radnika. Ligi je dodao da bi Vlada uz međunarodnu pomoć projekat mogla završiti najranije 2018. godine.

Rezultati Aerodroma Crne Gore za devet mjeseci: Opslužili 1,88 miliona putnika

Na oba aerodroma je u prvih devet mjeseci zabilježen promet 1,88 miliona putnika, što je 18 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

U prvih devet mjeseci uvoz električne energije veći za 30 miliona: Uvezenu struju platili 49 miliona

U prvih devet mjeseci ove godine Elektroprivredaje uvezla električnu energiju vrijednu 49 miliona eura, što je za 30 miliona eura više, nego u istom periodu lani, kazao je Pobjedi direktor Direkcije za odnose sajavnošću EPC Rajko Šebek. Onje naveo da su suša i manjak padavina u regionu uticale na rast cijene struje na berzi, u prosjeku za 15 eura po megavat-satu.

Tragom odluke Ustavnog suda da ukine clan 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju: Na naplatu čekaju mjenice vrijedne 133,5 miliona

Banke, firme i ostala pravna lica od 2014. godine, kadaje izmijenjen Zakon o izvršenju i obezbjeđenju Centralnoj banci su dostavile 5.533 mjenice ukupne vrijednosti 176,6 miliona eura, od čegaje naplaćeno 43,1 milion. -Na naplatu, zaključno sa jučerašnjim danom, čekaju mjenice ukupne vrijednosti 133,5 miliona eura rečeno je Pobjedi iz Centralne banke tragom informacije da je Ustavni sud ukinuo član 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, kojim je bilo omogućeno da se direktnim podnošenjem zahtjeva CBCG prinudno naplati dug po osnovu mjenice.

SLUČAJ CARINE: Mugoša osumnjičen za višemilionsku štetu

Bivši gradonačelnik Podgorice i doskorašnji ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša dobio je status osumnjičenog u slučaju “Carine, nakon što su istražitelji donijeli naredbu o sprovođenju istrage nezvanično saznaje Pobjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *